Chile is csatlakozott azokhoz a latin-amerikai országokhoz, amelyek menedéket nyújtanak a polgárháború elől elmenekülő szíriai családoknak.

Csütörtökön Michelle Bachelet elnök személyesen fogadta a több mint hatvan személyből álló tizennégy újonnan érkezett szíriai családot. A menekültek bútorozott lakásokat kapnak, és szociális juttatásokra, például havi segélyre, iskoláztatásra, egészségügyi ellátásra és nyelvtanfolyamokra is jogosultak lesznek.

Bachelet bízik abban, hogy a szíriai családok új életet kezdhetnek az országában - Fotó: The Santiago Times

„Tudjuk, hogy milyen megrázkódtatásokon mentek keresztül, és bízunk benne, hogy országunkban újjáépíthetik az életüket” – mondta Bachelet.

Az ENSZ szerint a háborúk és üldöztetések elől menekülő több mint kétmillió ember növelte a világ menekültjeinek számát 2017-ben, még úgy is, hogy az Egyesült Államok és egyes európai országok, még korlátozóbb menekültpolitikát kezdtek bevezetni.

A humanitárius válság számos dél-amerikai országot, például Brazíliát, Argentínát, Uruguayt és Kolumbiát, arra ösztönzött, hogy Szíriából kis számban elkezdjenek menekülteket befogadni.

Latin-Amerika híres arról, hogy oda a világ számos pontjáról érkeztek menekültek és bevándorlók. A spanyol polgárháború, valamint az azt követő Franco-diktatúra idején a spanyolok Latin-Amerikába menekültek, ahogyan sok zsidó is ezt tette a második világháború alatt vagy után.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság