Efraín Ríos Montt népirtás vádjával pénteken újra bíróság elé áll, jelentette be az áldozatok egyik ügyvédje. Ez már a második próbálkozás lesz Ríos Montt elítélésére, akit azzal vádolnak, hogy a hosszú ideig tartó polgárháború során maja indiánok lemészárlására adott parancsot.

A Guatemalát egy katonai puccsot követően 1982-83-ban irányító egykori tábornokot négy évvel ezelőtt egy másik katonatiszttel együtt már elítélték, de az akkori ítéletet megsemmisítették.

Efraín Ríos Montt-ot négy évvel ezelőtt már bűnösnek találták népirtásban - Fotó: Reuters

A Legfelsőbb Bíróság egyik törvényszéke fogja tárgyalni az ügyet, mondta szerdán Edgar Pérez, az áldozatok az újratárgyalásért régóta küzdő hozzátartozóinak egyik ügyvédje.

A 91 éves nyugalmazott tábornoknál 2015-ben időskori demenciát diagnosztizáltak. Két ügyvéd fogja képviselni, és személyesen nem fog megjelenni a tárgyaláson. Az ügyvédei nem nyilatkoztak az újratárgyalásról.

Az új tárgyaláson újra megvizsgálják azokat a vádakat, melyek szerint tizenhét hónapos kormányzása idején maga Ríos Montt rendelte el azokat a mészárlásokat, amelyek 1.771 ixil maja indián meggyilkolásához vezettek.

Az 1960 és 1996 közötti guatemalai polgárháború során több mint 200 ezer ember vesztette életét, amivel ez volt az akkoriban dúló fegyveres konfliktusok egyik legvéresebbike.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság