Több százezer kubai és külföldi vendégek özönlöttek a kubai Santa Clarába, hogy a kubai forradalom egyik vezetője, Ernesto „Che” Guevara előtt tisztelegjenek.

Raúl Castro elnök mellett több mint hatszázezer ember várta a napfelkeltét, amikor a hivatalos ünnepségek megkezdődtek Che emlékművénél és mauzóleumánál a városban, amely büszkén ad otthont a megemlékezésnek.

Che különleges helyet foglal el a kubaiak szívében - Fotó: Cubadebate

A mauzóleumnál féltett relikviák, fényképek és az argentin hősnek címzett levelek borították a földet, jelezve azt a különleges helyet, amit Che foglal el a kubai emberek szívében.

Az elnök Miguel Díaz-Canel alelnökkel együtt tette tiszteletét a forradalmár nyughelyénél.

Egy felvételről lejátszották a néhai Fidel Castro Che előtti 1967. október 18-i tisztelgését.

„Ha embermodellt szeretnénk, akkor egy olyan ember modelljét, aki nem a jelenhez, hanem a jövőhöz kötődik. Teljes szívemből azt mondom, hogy ez a modell, magatartása és hozzáállása egyetlen hibája nélkül, ez Che. Ha arról szeretnénk beszélni, hogy milyenek legyenek a gyerekeink, azt kell mondanunk a forradalmárok minden hevével: Azt szeretnénk, hogy olyanok legyenek, mint Che!”

Che és a vele együtt Bolíviában elesett harcostársai családtagjai is részt vettek az eseményen, társadalmi, politikai és ifjúsági szervezetek tagjaival együtt.

Che a mauzóleum fölé magasodó közel húsz méter maga bronzszobra tekintett le a tömegre, amint a díszőrség a nemzeti himnusz hangjaitól kísérve egy vörös csillag alakú koszorút helyezett el.

Díaz-Canel emlékeztette a hallgatóságot azokra az eredményekre, amelyeket Che halála óta a városban és Kubában elértek.

„Az ebben a városban elért eredmények megmutatják, hogy milyen sok minden történt annak érdekében, hogy továbbvigyük örökségét, hogy megfeleljünk a példájának, hogy megpróbáljunk olyanok lenni, mint ő” – fogalmazott az alelnök, hangsúlyozva, hogy Che emlékének többnek kell lennie egy jelmondatnál, egy életmódnak kell lennie.

Che azon szavait is felidézte, melyek szerint az imperializmusban egy hajszálnyit sem szabad bízni, és elmondta, hogy az országban zajló változások az emberekkel való konzultáció révén valósulnak meg, valamint kijelentette, hogy Kuba nem fogja hagyni, hogy az őt rágalmazó új taktikákkal megfélemlítsék, és engedményeket sem fog tenni a szocializmus építési módja megválasztásának tekintetében.

Az ünnepségen jelen volt ötven általános iskolás diák is, akiknek kék kendőjük jelezte, hogy a José Martí Úttörő Mozgalom tagjai.

A forradalmár halálára emlékező ünnepségek a héten kezdődtek Bolíviában beszédekkel, versekkel és zenével.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság