A bolíviai La Higuerában, a forradalmár, Ernesto „Che” Guevara meggyilkolásának helyszínén dolgozó kubai orvosok azt mondják, hogy azon vannak, hogy életben tartsák Che szellemiségét, amit orvosként és forradalmárként képviselt.

„Orvosként dolgozni ma La Higuerában azt jelenti, hogy életben tartjuk Che örökségét a Föld azon szegletében, ahol utoljára élt” – mondta a csapat egyik tagja, Aniuska Pereira.

A La Higuerában dolgozó kubai orvosok Che Guevara örököseinek tartják magukat - Fotó: EFE

Pereira ápolónőként dolgozik a Bolíviában működő Kubai Orvosi Brigádban, amely egészségügyi ellátást biztosít a peremre szorult rétegeknek az Andok hegyei közt.

Az ápolónő elmondta, hogy a közösségben nincs áram, és ők egy áramfejlesztővel működtetik az orvosi központot, ahol körülbelül száz embert látnak el ingyenesen.

A több mint kétezer méterrel a tengerszint fölött lévő La Higuera körülbelül hatvan kilométerre délre fekszik a Santa Cruz megyei Vallegrande városától. Itt, egy kis, vályogból épült iskolában ölte meg a bolíviai hadsereg Che-t 1967. október 9-én.

„Soha nem gondoltuk, hogy oda kerülünk, ahol Che meghalt” – mondta Pereira. „Megtiszteltetés, hogy követhetjük a példáját és tanításait az internacionalizmusról, amit a gerillától és Fidel Castro parancsnoktól tanultunk.”

1966-ban Che gerillamozgalmat indított a dél-amerikai országban, hogy megdöntse René Barrientos jobboldali katonai rezsimjét.

Hónapokig tartó harc után az Egyesült Államok által kiképzett és támogatott bolíviai hadsereg ellen, Che-t elfogták, és 39 évesen kivégezték, miután a vallatás során nem volt hajlandó információkat elárulni.

Egy nappal később holttestét a bolíviai katonák a nemzetközi sajtó előtt közszemlére tették. Általánosan elterjedt nézet, hogy a Barrientos-rezsimet a CIA utasította, hogy vadássza le és ölje meg a kubai forradalom vezetőjét.

Guevarát titokban temették el Vallegrande városában. Bolívia déli részén számos falu és város állított később emlékműveket a „Ruta del Che”, vagyis „Che útja” mentén.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság