Vitát váltott ki a bolíviai hadsereg veteránjai és a kormány között Ernesto „Che” Guevara kubai forradalmár halálának 50. évfordulója. A dél-amerikai ország kormánya egy sor megemlékezést tervez a jövő héten, amelyekre külföldi vendégeket is várnak.

A hadsereg veteránjainak egyik szóvivője, aki harcolt Che gerillái ellen, azonban elmondta, hogy nem fognak részt venni a hivatalos ünnepségeken. Azt mondták, hogy ők a meghalt bolíviaiak előtt akarnak tisztelegni. Kormánytisztviselők úgy nyilatkoztak, hogy ők várják a veteránokat a megemlékezésekre.

A bolíviai katonák szerint inkább előttük kellene tisztelegnie a kormánynak - Fotó: EFE

Che Guevara, Kuba egyik legfontosabb ideológusa, 1967. október 8-án esett fogságba, és másnap a bolíviai hadsereg katonái agyonlőtték. Azért hagyta el Kubát, hogy gerillacsoportokat hozzon létre Latin-Amerika más pontjain is.

A helyi sajtó szerint a veteránokat képviselő Marío Moreira így nyilatkozott: „Nem fogunk részt venni a megemlékezéseken, mert úgy véljük, hogy az egyre inkább politikai színezetet kap. Hogyan tiszteleghetnénk előttük [a kubai gerillák előtt]?”

„Egy az embereket képviselő bolíviai államnak az a kötelessége, hogy előttünk tisztelegjen, akik védtük az országot, és az ötvenkilenc katona előtt, akik az életüket adták ezért.”

A bolíviai hadsereg ádáz harcot folytatott Che negyvenhét emberből álló kis hadserege ellen 1966-ban és 1967-ben, aminek végén Che-t elfogták és megölték.

A veteránok elutasították Reymi Ferreira védelmi miniszter azon nézetét, miszerint a megemlékezések a „sebek begyógyítására” szolgálnak Bolívia és Kuba között.

Moreira szerint nem lehet tisztelegni „egy külföldi előtt, aki bolíviai családoknak okozott fájdalmat és bánatot”.

„Ha Che győzött volna, akkor országunk ma másként nézne ki. Nekünk köszönhetően azonban törvényes kormányaink vannak.”

Azt mondta, hogy a veteránok egy a halottaikért tartott misén készülnek részt venni.

Bolívia politikai szövetségese Kubának, és Evo Morales baloldali kormánya és a karibi szigetország szoros politikai és diplomáciai kapcsolatokat ápol egymással.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság