Kolumbia legnagyobb aktív lázadó szervezete, az ELN, több mint ötven év óta először, ideiglenes tűzszünetbe kezdett a hatóságokkal. A tűzszünet vasárnap vette kezdetét, és várhatóan január közepéig tart majd.

Juan Manuel Santos elnök azt mondja, hogy reményei szerint ez az első lépés lesz a szervezettel való békekötés felé.

Az ELN október 1-én éjfélkor beszüntette minden támadó tevékenységét - Fotó: Reuters

Minderre egy mérföldkövet jelentő békemegállapodás után kerül sor a hatóságok és a jóval nagyobb FARC gerillaszervezet között, ami tavaly egy öt évtizedes háborút zárt le.

A Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és a kolumbiai hatóságok közötti ideiglenes tűzszünet a legfontosabb előrelépésnek számít azóta, hogy a két fél februárban béketárgyalásokba kezdett a szomszédos Ecuadorban.

Az ELN vezetője, Nicolás Rodríguez szombat éjjel arra utasította a katonáit, hogy „szüntessenek be minden támadó tevékenységet, hogy teljes mértékben teljesítsék a kétoldalú tűzszünetet”, és a kolumbiai fegyveres erőknek is megparancsolták, hogy függesszék fel a lázadók elleni műveleteket.

Az elmúlt nyolc hónap folyamatos tárgyalásai ellenére a tűzszünet megkötését akadályozták az ELN támadásai a fegyveres erők ellen, a túszszedések, illetve az olajvállalatok elleni támadások.

Az ELN főleg túszok szabadon engedéséért kapott váltságdíjakból finanszírozza tevékenységét, a tűzszünet feltételeivel azonban a lázadó csoport vállalta, hogy nem szed túszokat, nem támad meg utakat vagy olajlétesítményeket, nem használ taposóaknákat és nem toboroz kiskorúakat.

Cserébe a kormány ígéretet tett arra, hogy javítja mintegy négyszázötven lázadó börtönbeli körülményeit, és fokozza a közösségi vezetők védelmét, akik közül sokan az erőszak célpontjaivá váltak 2016 eleje óta.

Az ENSZ megfigyelői a helyszínre utaztak, hogy a terepen figyeljék meg a körülményeket, de jelen vannak a kormány és a lázadók, valamint a katolikus egyház képviselői is.

Az ELN gerillacsoportnak a vélekedések szerint a szervezetnek kevesebb mint ezerötszáz aktív harcosa van, akiket nagyszámú „aktivista” vagy szimpatizáns támogat, és nyújt nekik logisztikai segítséget.

Főleg az északi és a Venezuelával határos határterületeken van jelen, de működik Casanare, Norte de Santander és Cauca tartományokban is.

Az ecuadori fővárosban, Quitóban folyó tárgyalások következő fordulója október 23-án kezdődik.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság