A bolíviai Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium Ernesto Che Guevara a dél-amerikai országban tartózkodásának 50. évfordulója előtt tiszteleg az „Octubre” újság legfrissebb három számával.

Az újságok a forradalmi vezető 1966-os és 1967-es gerillatapasztalatait helyezik középpontba, és újságírók cikkei, elemzések, szemtanúk beszámolói, levelek és fényképek szerepelnek bennük Che harcáról és haláláról, valamint az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) az andoki-amazóniai országban való jelenlétéről abban az időszakban.

Evo Morales kormánya mindig is ápolta Che Guevara emlékét - Fotó: The Santiago Times

„Che-re mindenekelőtt forradalmi példájáért, bátorságáért és a forradalomért való önfeláldozásáért emlékezünk, amely során mindent másokért tett” – mondta Héctor Hinojosa munkaügyi miniszter a Bolíviai Központi Bankban összegyűlt közönségnek.

Hinojosa elmondta azt is, hogy Che mindig is az emberek egységéért szállt síkra, és egy olyan kormányért, amely szocializmust épít, és megteremti az utat az új termelési viszonyok előtt.

A miniszter kiemelte az új ember megteremtésének szükségességét, aki először a nemzeti, közösségi és társadalmi érdekeket tartja szem előtt, nem pedig az önzéshez vezető részleges és egyéni motivációkat.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság