Az Egyesült Államok elnökének, Donald Trumpnak a héten az ENSZ közgyűlésén szuverén államok ellen intézett kirohanása után a világ számos vezetője használta ki a fórumot, hogy elítélje az Egyesült Államok Kuba elleni blokádját.

Latin-Amerika, a Karib-térség, Afrika és a csendes-óceáni térség államfői egyaránt az embargó és a Kuba ellen a Trump-adminisztráció részéről megnyilvánuló egyre erősebb agresszió befejezésére szólítottak fel.

Evo Morales bolíviai elnök Kuba ostrom alatt tartását igazságtalan és méltánytalan politikának nevezte beszédében, amelyben általában véve is elítélte az amerikai imperializmus dominanciáját a világ vezetői előtt. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne csak egyszerűen hagyjon fel az embargóval, de fizessen kártérítést is a kubai embereknek az öt évtizede fenntartott politika okozta károkért.

Trump erőteljesen támadta Kubát az ENSZ-ben, de a világ számos vezetője kiállt mellette - Fotó: Reuters

Jacob Zuma dél-afrikai elnök Hage Geingob namíbiai államfővel együtt azt mondta, hogy blokád megakadályozza, hogy Kuba legteljesebb módon kibontakoztathassa a képességeit, és felszólította az Egyesült Államokat annak feloldására.

Nauru elnöke, Baron Divavesi Waqa beszédében szintén erősen bírálta a Kuba-ellenes amerikai külpolitikát, és felszólította a Trump-kormányzatot, hogy oldja fel a szankciókat.

Luis Guillermo Solís Costa Rica-i elnök is azt a nézetet képviselte, hogy a blokád a fő akadálya Kuba gazdasági és társadalmi fejlődésének, és úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok politikája által követelt magas emberi ár miatt az agresszív és ártalmas „büntetőeszköznek” minősül.

Lenín Moreno ecuadori elnök is bírálta a blokádot beszédében, és be nem avatkozásra szólított fel.

„Határozottan hiszünk abban, hogy a béke és a fejlődés párbeszéden keresztül épül, de ha kitartunk a háború és a blokád mellett, akkor soha nem fogjuk elérni az igazi demokráciát és a szabadságot. Ezért ragaszkodunk az állami szuverenitásának tiszteletben tartásához, és a be nem avatkozáshoz” – mondta Moreno elnök.

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump „korruptnak és destabilizálónak” nevezte Kubát az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében New Yorkban, és kijelentette, hogy addig nem fogja feloldani a kereskedelmi embargót, amíg a karibi ország nem hajt végre megfogalmazása szerint „alapvető reformokat”.

A kubai külügyminisztériuma erősen elutasította Trump szavait, és „tiszteletlennek, elfogadhatatlannak és hazugságnak” nevezte őket.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság