José Mujica korábbi elnök szenátor felesége, Lucía Topolansky lett Uruguay első női alelnöke. Topolansky azután vette át a posztot, hogy az előző alelnök, Raúl Sendic korrupciós vádak miatt lemondani kényszerült.

Topolansky férjéhez hasonlóan korábban baloldali gerilla volt, megszökött a börtönből, majd tizenhárom évet töltött rácsok mögött, és túlélte a kínzásokat.

Lucía Topolansky férje helyett lett az ország első női alelnöke - Fotó: EPA

Uruguayt 2005 óta a baloldali Frente Amplio koalíció vezeti, ami nagyvonalú szociális jóléti politikát folytat. Az alkotmány szerint Sendic helyére annak a szenátornak kellett volna lépnie, aki a legtöbb szavazatot kapta az előző választásokon.

Ez a korábbi elnök, José Mujica lett volna, aki az egész világon nagy népszerűségre tett szert azzal, hogy fizetésének nagy részéről lemondott, és csak a „világ legszegényebb elnökének” nevezték.

Mujica azonban nem foglalhatta el a posztot, mivel az uruguayi törvények tiltják az elnök újraválasztását (vagyis ha valami miatt az elnök távozna a posztjáról, akkor megint Mujicának kellett volna betöltenie az elnöki posztot, ami nem lehetséges – a szerk.), így a sorban következő szenátor a felesége volt.

Ezzel Topolansky lesz egyúttal a szenátus és az uruguayi kongresszus elnöke is.

Mujica és Topolansky az 1960-as és az 1970-es években részt vettek a Tupamaro mozgalomként ismert uruguayi fegyveres felkelésben. Topolansky elhagyta felső osztálybeli családját, hogy csatlakozzon a felkeléshez, és a beceneve az volt, hogy „La Tronca” („A Farönk”), mert még a börtönben töltött idő után is kemény tudott maradni.

Egyike volt annak a harmincnyolc politikai fogolynak, akik 1971-ben híres szökést hajtottak végre a Cárcel Cabildo női börtönből. A nők háromnegyed óráig ürülékben és bűzben kúsztak végig egy csatornán, amíg elértek egy védett házba vezető alagúthoz, amit kinti bajtársaik ástak. Néhány hónappal később azonban újra elfogták, és éveket töltött magánzárkában.

Topolansky nem sokat beszél a mozgalomban töltött időkről, de azt elárulta, hogy részt vett fegyveres rablásokban, és éveken át olyan hírek keringtek, hogy ő volt a lázadó csoport egyik legjobb lövésze. Támogatói szerint azonban most az uruguayi felsőház kedves és aktív tagja.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság