Augusztus 27-én Jimmy Morales guatemalai elnök rendkívüli beszédet intézett az országhoz a televízió képernyőjén keresztül. A beszédben kijelentette, hogy Iván Velásquez, a CICIG (A Guatemalai Büntetlenség Elleni Bizottság) az ENSZ által kinevezett vezetője „persona non grata” az országban, és az „illetékes hatóságok” intézkedni fognak Velásquez azonnali kiutasításáról.

Morales ezt negyvennyolc órával azután jelentette be, hogy Velásquez azt kérte az alkotmánybíróságtól, hogy fossza meg az elnököt mentelmi jogától, hogy felelhessen a választási kampányához befolyt mintegy 900 ezer dolláros hozzájárulással kapcsolatos kérdésekre.

Már korántsem ilyen jó a viszony Jimmy Morales (jobboldalt) és Iván Velásquez (baloldalt) között - Fotó: RD

A lépés gyorsan visszafelé sült el.

Carlos Raúl Morales külügyminiszter nem volt hajlandó végrehajtani az elnök Velásquez kiutasítására vonatkozó utasítását, és az elnök gyorsan menesztette. Az egészségügyi miniszter, Lucrecia Hernández Mack nem sokkal ezt követően lemondott.

Egy nappal később a guatemalai alkotmánybíróság 3-2 arányban úgy döntött, hogy alkotmányellenes volt az elnök a CICIG vezetőjének eltávolítására tett kísérlete.

Ám a legrosszabb még csak ezután következett a korábbi televíziós komikus Morales számára, akit 2015-ben azzal a programmal választottak meg, hogy megtisztítja a guatemalai politikai életet, miután elődje, Otto Pérez Molina lemondásra kényszerült egy a CICIG és a reformpárti főügyész, Thelma Aldana által kirobbantott korrupciós botrány miatt.

A kolumbiai Velásquez eltávolítása helyett rövidesen Moralesnek magának kellett szembenéznie olyan vádakkal, hogy állítólag illegálisan finanszírozta a választási kampányát.

Szeptember elején az alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a kongresszus számára engedélyezni kell, hogy megvitassa az elnöki mentelmi jog visszavonásának eshetőségét, hogy az államfő felelhessen a felmerült vádakra.

Hatalom a korrupció megfékezésére

A három évtizedig tartó guatemalai polgárháborút lezáró 1996-os békemegállapodást követően az ország megegyezett az ENSZ-szel, hogy engedélyezi a CICIG működését Guatemalában, hogy az egyrészről felügyelje a paramilitáris csoportok leszerelését, megfékezze a korrupciót és erősítse az igazságszolgáltatási és büntetés-végrehajtási rendszereket.

A CICIG nem tipikus nemzetközi szervezet, mert eljárásokat indíthat magánszemélyek ellen, és átadhatja őket a guatemalai igazságügyi szerveknek, hogy bíróság elé állítsák őket.

A 2006-ban kezdődött működése óta a CICIG számottevő sikereket könyvelhetett el. A legfigyelemreméltóbb esete az volt, amikor olyan illegális kifizetésekről és korrupcióról mutatott be bizonyítékokat, amelyek miatt tömegtüntetések törtek ki, és ezek végül Pérez Molina és alelnöke parlamenti felelősségre vonását és lemondását eredményezték 2015 szeptemberében. Jelenleg mindketten börtönben várják, hogy az ügyük a bíróság elé kerüljön.

Pérez Molina elnök korábban kijelentette, hogy nem fogja meghosszabbítani a CICIG mandátumát, amikor azt 2015 folyamán később meg kellett újítani.

El a kezekkel tőlem, vagy attól, ami az enyém

Amikor Pérez Molina helyére megválasztották, Jimmy Morales kezdetben támogatásáról biztosította Velásquezt és a bizottság munkáját, és egyetértett azzal, hogy annak mandátumát meg kell hosszabbítani.

Hozzáállása 2016 szeptemberében változott meg, amikor a CICIG bizonyítékokat mutatott be Thelma Aldana főügyésznek, hogy az csalás és pénzmosás gyanúja miatt indítson nyomozást az elnök fia, José Manuel és bátyja, Samuel ellen.

Morales akkor folytatta a támadást Velásquez és a CICIG ellen, amikor 2017. augusztus 12-én egy bíróság azt állapította meg, hogy első ránézésre helytállóak a két férfi ellen felhozott csalási vádak.

Bár a Velásquez eltávolítására és a CICIG tevékenységének megfékezésére tett kísérlete elbukott, jelentős számú vezető guatemalai politikus támogatja Morales álláspontját. Azzal vádolják a CICIG-et, hogy beleavatkozik Guatemala belügyeibe, és azt mondják, hogy erre már nincs szükség.

A kongresszusban kétharmados többség szükséges Morales mentelmi jogának visszavonásához. A múltban a kongresszus tagjai már megakadályoztak olyan a CICIG által javasolt reformokat, amelyek erősítették volna a bíróságok függetlenségét. Jelenleg a kongresszus minden ötödik tagja ellen folyik nyomozás korrupciós vádak alapján.

Még ha meg is tarthatja mentelmi jogát, Morales elnök pozíciója akkor is egyre ingatagabbnak tűnik. Nincs többsége a kongresszusban, és láthatóan kevés következetes javaslata van a guatemalai demokratikus rendet továbbra is aláásó korrupció és erőszak elleni harcra.

A soron következő elnökválasztások két év múlva esedékesek, de ahogy Otto Pérez Molina a saját kárán megtanulhatta, az egyszerű guatemalaiak megtalálták a hatékony tüntetések módszerét 2015-ben, hogy ők mondják ki az utolsó szót.

Írta: Nick Caistor

Forrás: Latin America Bureau

Fordította: Latin-Amerika Társaság