A pápa kolumbiai látogatásának jelmondata ez: „Tegyük meg az első lépést.” A katolikus egyházfő ma kezdődő ötnapos kolumbiai látogatása a megbékélést helyezi majd a középpontba, ami nyilvánvaló téma a baloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) és a kormány közti fél évszázados háborút lezáró tavalyi békemegállapodás után.

„Az első lépések megtétele azt jelenti, hogy elismerjük mások szenvedését, és megbocsátunk azoknak, akik bántottak minket” – mondja monszinyor Fabio Suescum Mutis a pápa kolumbiai látogatása előtt. „Ez arról szól, hogy újra kolumbiainak érezzük magunkat, megértjük azoknak a fájdalmát, akik szenvedtek, meggyógyítjuk a szíveket, felfedezzük a hegyek mögött lapuló országot és békében építjük azt.”

Harmincéves várakozás

Ez a régen várt látogatás Bogotára, Villavicencióra, Cartagenára és Medellínre terjed majd ki. A legutóbbi kolumbiai pápalátogatás 1986-ban volt, és az utána következő években, mivel nem volt kilátásban békekötés, egy újabb kolumbiai látogatás nem került szóba.

Ferenc harminc év óta az első pápa, aki Kolumbiába látogat - Fotó: AFP/Getty

„Személy szerint úgy vélem, hogy nagy hiba a Vatikán részéről, hogy három évtized telt el az utolsó pápalátogatás óta” – mondja Andrew Chesnut, a Virginiai Nemzetközösségi Egyetem vallástudományok professzora. „Kolumbiában él a világ hetedik legnagyobb katolikus népessége, és éppen most ért véget ott a világ leghosszabb polgárháborúja.”

A Pew Kutatóközpont szerint a kolumbiaiak 79 százaléka tekinti magát katolikusnak. Ez a harmadik leginkább katolikus ország Latin-Amerikában Paraguay és Mexikó után. Azonban mint a térség számos más részén, az emberek itt is hagyják el a katolikus egyházat, és lépnek be a pünkösdista protestáns mozgalomba. Egy okkal több, mondja Chesnut professzor, amiért fontos ez a látogatás a Vatikánnak.

„A pápa első csodája”

Miközben Juan Manuel Santos elnököt sokan méltatják, amiért összehozta a békemegállapodást a FARC-cal, a második legnagyobb gerillaszervezettel, a Nemzeti Felszabadító Hadsereggel (ELN) szintén folynak tárgyalások.

Hétfőn az ELN szintén beleegyezett egy ideiglenes tűzszünetbe, ami október első napjától jövő év januárjának közepéig tart majd. Santos elnök a pápalátogatás első csodájának nevezte ezt. „Elismerem ezt a katalizáló hatást, amelyet Ferenc látogatása már most gyakorol a kolumbiai békefolyamatra” – mondja Jorge Restrepo, a bogotái Pontificia Universidad Javeriana tanára. „Ez egy nagy eredmény, és még meg sem érkezett.”

Ezután kedden a Gulf Klán, Kolumbia egyik legnagyobb hatalmú drogbandája jelentette be, hogy kész alávetni magát az igazságszolgáltatásnak. Egy Ferenc pápának címzett video üzenetben a Gulf Klán vezetője, Otoniel úgy fogalmazott, hogy ő „csak egy újabb kolumbiai, aki vágyik a békére”, és arra kérte a katolikus főpapot, hogy imádkozzon az ország stabilitásáért.

Tovább élő megosztottság

Azonban Kolumbia továbbra is megosztott. Tavaly a békemegállapodást első körben egy népszavazáson kis különbséggel elutasították. A kormány és a FARC ezt követően néhány héttel később újabb megállapodást kötött, amit a népszavazás helyett már csak a kongresszus fogadott el.

Kolumbia a harmadik legkatolikusabb ország Latin-Amerikában - Fotó: AFP/Getty

Sokan remélik, hogy a pápa segíthet újraegyesíteni az országot. „Biztos vagyok benne, hogy befolyással lesz az emberekre, és jót hoz az országnak” – mondja Ancelmo Cuellar nyugdíjas tanár, aki tizenegy órát autózott Bogotába, hogy lássa a pápát. „Egyesíteni fogja az embereket, és segít a megbékélésben.”

Nem mindenki ért ezzel egyet. „Nem gondolom, hogy segíthet úrrá lenni a megosztottságon, nem hiszem, hogy ekkora hatalma lenne” – mondja Samantha Castellanos, egy bogotái bolti eladó. „A politika itt rémes és mocskos. A kormány nem teljesíti a megbékéléssel kapcsolatos ígéreteit, és szerintem nem is fogja.”

A pápa támogatta ugyan a békemegállapodást, de egyes kolumbiai püspökök közömbösek voltak azzal kapcsolatban. „Ezért úgy vélem, hogy Ferenc pápa ezért igyekszik kerülni a békefolyamat nyílt támogatását, és inkább egy szélesebb megbékélés szükségességéről beszél” – mondja Chesnut professzor.

A venezuelai „kudarc”

A belső konfliktuson kívül regionális probléma is zajlik Kolumbia közvetlen szomszédságában, Venezuela problémája. „Nyilvánvalóan ennek a látogatásnak nagy regionális kihatásai is vannak” – mondja Chesnut professzor. „A nagy probléma, amiről senki sem akar beszélni, a szomszédos Venezuela, ahol a pápa tényleg vezető szerepet vállalt egy politikai megállapodás közvetítésében, de persze semmilyen eredmény nem született” – mondja Chesnut. „Eddig Venezuela nagy kudarc számára békeközvetítőként.”

Azonban a pápa csütörtökön venezuelai püspökökkel fog találkozni, miután földet ért, jelentette be a Vatikán. Az argentin pápa hazai pályán érzi magát Latin-Amerikában. Nagyon jól ismeri a térséget.

„Sokkal inkább szabadabban fog beszélni itt, mert spanyolul szólhat” – mondja Restrepo professzor, aki úgy véli, hogy a pápa talán Trumpról és az Egyesült Államok politikájáról is szót ejt a látogatás során. „A pápa nagyon széles módon tekint az igazságosságra” – mondja. „Az emberiséghez szóló üzenetet fogunk hallani.”

Írta: Katy Watson

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság