Michelle Bachelet chilei elnök aláírt egy törvénytervezetet, ami lehetővé tenné az azonos neműek házasságát, és a kongresszus elé terjesztette vitára. A jogszabálytervezet engedélyezné az azonos nemű pároknak az örökbefogadást is.

A kongresszus mindkét háza meg fogja vitatni a tervezetet, ami valószínűleg sok ideig eltart majd. Egy héttel ezelőtt a chilei alkotmánybíróság megszavazta azt a törvényt, amely enyhít az országban érvényben lévő teljes abortusztilalmon.

Michelle Bachelet szerint a szeretetet nem szabad korlátozni - Fotó: EPA

„A szeretetnek nincsenek korlátai”

„A régi előítéletek nem lehetnek erősebbek a szeretetnél” – fogalmazott Bachelet az elnöki palotában melegjogi aktivisták körében tartott aláírási ünnepségen. „Se nem erkölcsös, se nem igazságos mesterséges korlátok közé szorítani a szeretetet” – jelentette ki az elnök.

A tervezet megváltoztatná a jelenleg érvényben lévő törvény szövegét oly módon, hogy abban ahelyett, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, az szerepelne, hogy a házasság két ember szövetsége.

Bachelet elnök minden házaspárnak megadná a lehetőséget az örökbefogadásra, függetlenül attól, hogy az adott párt azonos neműek alkotják-e vagy sem.

Chile társadalmilag Latin-Amerika egyik legkonzervatívabb országa, de Bachelet elnök hivatali ideje alatt számos liberális reformot támogatott.

2015-ben például legalizálták az azonos neműek élettársi kapcsolatát. A múlt héten pedig az alkotmánybíróság döntött úgy, hogy engedélyezi az abortusztörvény enyhítését, amelynek nyomán nemi erőszak esetén, ha az anya életét veszély fenyegeti vagy ha a magzat nem élné túl a terhességet lehetővé válik a művi terhesség-megszakítás.

Bachelet mandátuma jövő márciusban jár le, és a melegházasságot lehetővé tévő törvénytervezetet nagy valószínűséggel addig nem fogják elfogadni.

Sebastián Piñera, aki a novemberi elnökválasztások esélyesének számít, úgy nyilatkozott, hogy ellenzi a tervezetet. „Nem szabad, hogy diszkrimináció legyen, de ugyanakkor tiszteletben kell tartani egy olyan intézmény, mint a házasság lényegét, ami mindig is az emberi faj fennmaradását szolgálta” – mondta.

A kontinensen Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein már házasodhatnak az azonos nemű párok.

Ha Chilében elfogadják a törvénytervezetet, akkor a külföldön összeházasodott azonos nemű párok elfogadtathatják majd a házasságukat Chilében is.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság