Július 28-án megtámadtak egy szíriai menekültet Rio de Janeiro festői Copacabana kerületében, miközben a megélhetésért sfihast – Brazíliában népszerű arab édességet – árult az utcán. A brazil sajtó szerint a 33 éves Mohamed Ali Abdelmoatty Ilenavvyt feltételezhetően „utcai árus maffia” tagjai támadták meg, amiért standját egy másik árus helyére állította fel.

Ez akár az utcai árusok közti egyszerű csetepaté is lehetett volna, ha a támadók nem ilyen nyelvezetet használnak. Az eddig még nem azonosított elkövetők azt mondták Mohamed Alinak, hogy „takarodjon az országukból”, és háromezer dollárt követeltek tőle, hogy felállíthassa a standját a járdán.

Brazília egykoron szívesen látta a bevándorlókat – ez most megváltozhat? - Fotó: Paulo Whitaker/Reuters

Helyi médiumok közzétettek egy videót az incidensről, amelyen az hallható, hogy az egyik fahusánggal felfegyverzett támadó ez kiabálja: „Takarodj az országomból! Én brazil vagyok, és azt látom, hogy az országomat megszállják ezek az öngyilkos merénylők, akik gyerekeket és tinédzsereket ölnek. Ezek nyomorult emberek.”

A többiek a földre dobálták Mohamed Ali holmijait, és ezt kiabálták: „Ez a föld a miénk. Nem fogod elfoglalni a helyünket.”

Mohamed Ali, aki hivatását tekintve ügyvéd, három évvel ezelőtt menekült Brazíliába a hazájában dúló háború elől. Ma már egy brazil nő férje, és van egy fiuk. A támadás után a helyi médiának azt nyilatkozta, hogy meglepték a történtek, mivel mindig is úgy érezte, hogy szívesen látják és elfogadják Brazíliában. „Azért jöttem Brazíliába, mert az megnyitotta kapuit a menekültek előtt” – mondta. „Minden [menekült] barátom dolgozik. Nagyon keményen dolgozunk. Nagyon sajnálom, mert soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet velem.”

Keményen dolgozó menekültként, akinek erős kötődése van a helyi közösséghez, Mohamed Ali klasszikus példája a brazil társadalomba való beilleszkedésnek. Brazília egy bevándorló ország, ahol a külföldieket szívesen fogadják, és nem tehernek tartják őket. Ám a dolgok kezdenek megváltozni.

Egy bevándorló állam

A 19. század végén és a 20. század elején Brazíliába jelentős számú bevándorló érkezett Libanonból és Szíriából. Ebben az időszakban bevándorlók más csoportjai, főleg olaszok és japánok is Brazília felé vették az irányt. A legtöbbjüket az egymást követő brazil kormányok hívták be, amelyek így akarták növelni az ország lakosságát. Az évek során ezek a bevándorlók is kivették a részüket a brazil társadalom képének kialakításából. Ma ezeknek a bevándorlóknak a leszármazottai művészek, politikusok és üzletemberek, akik jelentősen hozzájárulnak a brazil társadalomhoz. A jelenlegi brazil elnök, Michel Temer maga is libanoni felmenőkkel rendelkezik.

Brazília a 21. században is nyitva áll a bevándorlók előtt. Eddig több mint háromezer szíriai menekültet fogadott be, ezzel a szíriai menekültek legnagyobb befogadó országának számít Latin-Amerikában.

Azonban a világon az elmúlt két évtizedben végigsöprő bevándorló-ellenes retorika és iszlamofóbia Brazíliában is érezteti a hatását, és megváltoztatja az ország a bevándorlókkal és a menekültekkel szembeni befogadó hozzáállását.

Bevándorlás, iszlamofóbia és a szélsőjobb

A brazíliai muszlim közösség viszonylag kicsi, de stabilan növekszik, különösen Brazília legnagyobb városainak peremkerületeiben. 2016-ban mintegy másfél millió muszlim élt az országban, amivel a brazil lakosság 0,7 százalékát tették ki.

Ahogyan az iszlám egyre láthatóbb elemévé vált a brazil társadalomnak, az iszlamofób támadások száma is megnövekedett a dél-amerikai országban, a muszlimok halálos fenyegetéseket kapnak, és fizikai támadások érik őket közterületeken.

A muszlimok már most is a vallási intolerancia fő áldozatai Brazíliában, és egyre inkább fenyegetve és üldöztetve érzik magukat, ahogy a marginális szélsőjobboldali csoportok egyre hangosabbá válnak.

Egy nappal a Mohamed Ali elleni támadás után például egy kis evangélikus gyülekezet, a Geração Jesus Cristo (Jézus Krisztus Generáció) szervezett egy tüntetést az iszlám ellen Rio ugyanazon kerületében, Copacabanában. Egyes tüntetők iszlamofób üzeneteket tartalmazó transzparenseket lengettek, amikre ilyenek voltak írva: „Iszlám: Törvényes gyilkosok Brazíliában”, „Korán: Útmutató a nemi erőszakhoz és a gyilkossághoz” és „Mondjunk nemet a pedofíliára, nemet az iszlámra”.

Ez nem elszigetelt eset volt, mivel a Jézus Krisztus Generáció és más szélsőjobboldali, fundamentalista csoportok iszlámellenes és bevándorló-ellenes tüntetései egyre mindennaposabbakká váltak Brazíliában az elmúlt néhány évben.

2017 májusában egy „Direita São Paulo” (Jobboldali São Paulo) nevű fasiszta csoport tagjai szerveztek egy tüntetést São Paulo városában a nem sokkal korábban elfogadott brazil bevándorlási törvény ellen. Egy csoport baloldali és emberi jogi aktivista ellentüntetést tartott, és egy palesztin menekültet a fasiszták súlyosan megvertek a kitört összetűzésben.

Erőszak és szolidaritás

A több mint kétszázmilliós brazil lakosságban a bevándorlók száma jóval kétmillió alatt van, amivel a teljes népesség mindössze 0,9 százalékát teszik ki. A muszlim országokból származó bevándorlók száma még kisebb, mivel a legtöbb bevándorló Haitiről és Bolíviából érkezik Brazíliába.

Brazília egy erőszakos ország. 2015-ben kilenc percenként történt egy-egy gyilkosság. Több erőszakos (köztük sok rendőrségi akció által okozott) haláleset történik a dél-amerikai országban, mint Szíriában, ahol kegyetlen háború dúl. Gyakoriak a rendőrség által a legkiszolgáltatottabb rétegek, főleg a feketék ellen elkövetett erőszakos esetek, és az országban az egyik legmagasabb az LMBTQ személyek ellen elkövetett gyilkosságok aránya is. A rendőrök is nagyon sok embert ölnek meg.

A menekültek és bevándorlók – nemhogy a muszlimok – által elkövetett erőszakos bűncselekmények az országban olyan csekély számot képviselnek, hogy statisztikailag elhanyagolhatók. Az idegengyűlölet vezérelte esetek és a külföldiek, jellemzően a haiti bevándorlók elleni erőszak ellenben elég gyakori.

A muszlimok ellen irányuló az egész világon tapasztalható propaganda, ami a társadalomra veszélyesnek állítja be őket, sikeresnek mondható Brazíliában, ahol azonban láthatóan nincsenek említésre méltó muszlimok által elkövetett erőszakos esetek.

De még nincs minden veszve.

A Mohamed Alit Copacabanában ért támadás hatására a Rio de Janeiró-i helyi hatóságok egy rendőrőrsöt készülnek nyitni az etnikai alapú és az intoleranciából fakadó bűncselekmények felgöngyölítésére. Az őrs várhatóan idén kezdi meg működését, és védelmet és útmutatást nyújt majd az intoleranciával szembesülő menekülteknek és bevándorlóknak.

Közben Copacabana lakói befogadták Mohamed Alit, és bocsánatot kértek tőle minden cariota (Rio de Janeiró-i lakos) nevében. Az emberek még egy oldalt is nyitottak neki a közösségi médiában, és megkértek minden copacabanai lakost, hogy augusztus 12-én vásároljanak valamit a standjánál, hogy ezzel fejezzék ki felé szolidaritásukat. Több százan tették meg ezt.

Sok brazil ellenáll az idegengyűlölet és az iszlamofóbia brazíliai terjedésének, és nem akarja hagyni, hogy a muszlimellenes propaganda, a félelem és a bigottság vegye át a hatalmat a bevándorlók által épített országban.

Nagyon is valós a veszélye annak, hogy Brazíliában sokkal több olyan idegengyűlölettől vezérelt támadás történik jövőben, mint amilyen Mohamed Alit érte. De még nem késő, hogy Brazília visszaemlékezzen és elfogadja bevándorló gyökereit.

Írta: Raphael Tsavkko Garcia újságíró és a spanyolországi Deusto Egyetem emberi jogi doktori iskolájának hallgatója

Forrás: al-Dzsazíra

Fordította: Latin-Amerika Társaság