„Hol van Santiago Maldonado?” – ettől a dühvel és feszültséggel teli mondattól visszhangzik a közösségi média Argentínában. A 28 éves tüntetőnek augusztus elején veszett nyoma egy patagóniai tüntetésen, amit az őslakosok jogaiért tartottak.

Egy szombat esti talk showban, a nemzetbiztonsági miniszter azt mondta, hogy biztos benne, hogy a rendőrségnek nincs köze az ügyhöz. Szemtanúk szerint azonban Maldonadót letartóztatták, és azóta senki sem látta. A rendőrség tagadja, hogy őrizetbe vették volna a férfit.

„A rendőrség már nem olyan, mint negyven évvel ezelőtt” – jelentette ki Patricia Bullrich belbiztonsági miniszter az ország katonai diktatúrájára utalva. Jogvédő csoportok szerint harmincezer ember „tűnt el” a kegyetlen junta 1976 és 1983 közötti kormányzása alatt.

Santiago Maldonado eltűnése rossz emlékeket ébresztett az argentinokban - Fotó: Facebook

A miniszter azt kérte, hogy ne váljon az ügy „politikai csatározások” színterévé, mert, mint mondta, a kormány és az emberi jogi szervezetek együttesen próbálják kideríteni, hogy mi történt. Azonban a politikai okokból eltüntetett emberek története Argentínában rendkívül kényes kérdés.

A kormány közel harmincezer dollárnyi jutalmat ajánlott fel annak, aki információkkal tud szolgálni Maldonado eltűnéséről.

Az ellenzék vezetője, a korábbi elnök, Cristina Fernández de Kirchner többször is megszólalt az üggyel kapcsolatban, ami egybeesett a kongresszusi választások első fordulójával. „Santiagónak elő kell kerülnie. És élve kell előkerülnie” – írta a Twitteren.

Egy országot foglalkoztató rejtély

Semmi sem biztos azzal kapcsolatban, hogy mi történt augusztus 1-én. „Ez egy igazi rejtély” – fogalmazott Mirtha Legrand televíziós műsorvezető a műsorában, ahol a nemzetbiztonsági minisztert faggatta.

Miután az interjú adásba került, az argentinok heves online tiltakozásba kezdtek, és a Facebook státuszukban megjelölték a nevüket és a tartózkodási helyüket, majd hozzátették: „De hol van Santiago Maldonado?”

„Marianának hívnak. Reggel otthon ébredtem, és szeretném tudni, hogy hol van Santiago Maldonado?” – szólt egy jellemző vasárnapi kiírás.

Bullrich korábban azt mondta, hogy nincs bizonyítéka arról, hogy Maldonado egyáltalán ott volt-e a Chubut tartománybeli Cushamenben tartott tüntetésen, mivel „mindenkin csuklya volt”.

A megosztott argentin sajtó hemzseg a pletykáktól, az olyan állításoktól kezdve, hogy a rendőrség keze tényleg benne van a dologban, az olyan magyarázatokig, hogy egy a mapucse közösséghez tartozó, az őslakosok jogaiért küzdő tüntető ölte meg.

Az egyik szemtanú beszámolója szerint látták, ahogy egy csoport átkelt egy folyón, hogy elmeneküljön a rendőrség elől, ami állítólag éleslőszerrel és gumilövedékekkel is tüzet nyitott rájuk.

Több városban is tüntetéseken követelték Maldonado előkerülését - Fotó: EPA

„Azt láttuk, ahogy egy fára menekülnek, nem a folyón úsztak át” – nyilatkozta az Infobae híroldalnak Soraya Maicoño mapucse tüntető, aki arról beszélt, hogy aztán már nem látta, hogy mi történt, miután hallották, hogy valaki azt mondja a férfinak, hogy le van tartóztatva. „Ezután nem láttuk őt többé.”

Ugyanakkor a legfontosabb szemtanúk nem akarnak a bíróság előtt tanúvallomást tenni, amivel a hatóságok szerint akadályozzák a nyomozást.

A mapucse tüntetés

A cushameni tüntetést azért tartották, hogy tiltakozzanak az Ősi Mapucse Ellenállás (RAM) szeparatista csoport vezetőjének, Facundo Jones Hualának a letartóztatása ellen. Jones Huala jelenleg egy chubuti börtönben ül, és az őt terroristának tekintő chilei kormány kérvényezte a kiadatását.

A mapucse közösség földeket foglalt el Chubutban, mondván, hogy ősi jogainál fogva igényt formál a jelenleg magántulajdonban lévő területekre. Maldonado eltűnésének napján a határrendészet érkezett a helyszínre, hogy felszámoljon egy tiltakozó útblokádot, amit az ország északi és déli részét összekötő 40-es főúton emeltek.

„Nem bírok ránézni a fiam egy zászlón szereplő arcképére”

A hónap elején felvonulást tartottak Buenos Airesben, amelyen Santiago Maldonado épségben való előkerülését követelték. A múlt héten pedig La Plata városában is volt egy tüntetés, de az erőszakba torkollott, amikor egy tüntető Molotov-koktélt dobott a tartományi szenátus épületére.

Maldonado bátyja szerint testvére „nem harcos és nem is aktivista”, csupán szimpatizál az üggyel. A kézműveskedéssel foglalkozó és sokat utazó férfi nemrég költözött a bohém patagóniai városba, El Bolsónba, ahol másokkal együtt egy közösségi könyvtárban lakott.

Mostanra számos konfliktus szimbólumává vált, az őslakos jogokétól, az állítólagos kormányzati elnyomásig. A Buenos Aires tartománybeli városban, ahol a szülei élnek, hatalmas falfestményt készítettek róla.

„Nem bírok a fiam egy zászlón vagy egy falfestményen szereplő arcképére nézni” – mondta Maldonado apja, Enrique a La Nación újságnak adott pénteki interjújában. „Kérem, hogy engedjék, hogy előkerüljön. Hol van? Mit tettek vele?”

A család elmondta, hogy beleegyezett, hogy vér- és nyálmintákat adjanak, hogy azokat összevessék egy rendőrségi furgonban talált vér és haj DNS-ével.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság