Latin-Amerika legnagyobb kereskedelmi tömbjének parlamenti képviselői elítélték az Egyesült Államok Venezuelának címzett háborús fenyegetését.

„A Venezuela vagy bármely más latin-amerikai ország szuverenitása elleni fenyegetés elfogadhatatlan” – jelentette ki a Mercosur gazdasági regionális tömb parlamentje.

A Mercosur parlamentje is elfogadhatatlannak tartja az USA háborús fenyegetését

Bár Venezuela tagságát tavaly felfüggesztették a Mercosurban, annak parlamentjében továbbra is hangot adhat véleményének.

Kedden Venezuela támogatásáról szóló nyilatkozatával a Parlasur a „szuverenitás, az önrendelkezés és be nem avatkozás alapelveinek” védelmére szólított fel.

„Megvédjük a venezuelai nép elidegeníthetetlen jogát arra, hogy a saját sorsáról dönthessen” – jelentette ki a Parlasur.

A nyilatkozat úgy folytatódik, hogy „kizárólag a venezuelai nép találhat megoldást a problémáira, békés eszközökkel, párbeszéd útján, az alkotmányuk keretein belül”.

A nyilatkozatot azután adták ki, hogy nemrég az Egyesült Államok Donald Trump olyan kijelentést tett, melyben nyílt katonai beavatkozással fenyegette meg Venezuelát.

„Számos eshetőséget vettünk számba Venezuela kapcsán, köztük a katonai beavatkozás lehetőségét is, ha az szükséges” – jelentette ki a hónap elején Trump.

A Trumppal szembeni egyik legerősebb kritikát a volt brazil elnök, Luiz Inacio Lula da Silva fogalmazta meg, aki hétfőn úgy nyilatkozott, hogy „nem engedhetjük meg, hogy Donald Trump katonai beavatkozással fenyegesse meg Venezuelát, vagy bármely országot a világ más részein”.

„Ha intézményes válság is van [Venezuelában], azon párbeszéddel és politikai tárgyalásokkal kell túllendülni, mindig tiszteletben tartva azt a vezetőt, akit a nép választott meg, demokratikus úton, ahogyan az történt Hugo Chávez és Nicolás Maduro mostani elnök esetében is” – jelentette ki Lula.

Lula elítélte saját országa, Brazília által betöltött szerepet, mely jelenleg a Maduro-kormányzat egyik legkeményebb kritikusa a régióban.

„Nevetséges, hogy egy puccsista kormány, amely illegitim, és a saját népének az ellensége, próbál leckét adni demokráciából Venezuelának” – utalt ezzel arra, hogy Brazília jelenlegi elnöke, Michel Temer 2016. május 10-én alkotmányos puccsal került hatalomra, miután eltávolították Dilma Rousseffet az államfői posztról.

Lula ugyanaznap tette kijelentését, amikor Latin-Amerika egyik legnagyobb társadalomtudományokkal foglalkozó szervezete saját közleményben ítélte el az Egyesült Államok Venezuela elleni fenyegetését.

„Trump kijelentései esetében nem csupán egyszerű dühkitöréstől van szó” – áll a Társadalomtudományok Latin-Amerika Tanácsának (CLACSO) közleményében.

„1823 óta az Egyesült Államok Latin-Amerika és a Karib-térség minden országának belügyeibe beavatkozott, elfoglalta vagy megszállta azokat, megsértette vagy megszüntette a szuverenitásukat” – áll a közleményben.

„Több tucat közvetlen katonai hadművelettel vagy hírszerzési műveleteken keresztül, a helyi szélsőjobboldali csoportok segítségével puccsokat provokáltak az országaikban, alkotmányos kormányokat megdöntöttek meg, törékennyé tették a demokratikus rendszereket a régióban, amit mindig is a hátsó udvarának tekintett a túlterjeszkedő és autoriter birodalom” – fogalmazott a CLACSO.

Írta: Ryan Mallett-Outtrim

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság