A brazil kormány hatalmas nemzeti parkot szüntet meg Amazóniában, hogy megnyissa azt a bányászat előtt. A 46 ezer négyzetkilométernyi terület az északi Amapá és Pará államban fekszik, és úgy vélik, hogy bővelkedik aranyban és más ásványkincsekben.

A kormány szerint a benne található kilenc természetvédelmi és őslakos terület továbbra is törvényi védelmet élvez majd, aktivisták azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy ezek a területek súlyosan károsodhatnak.

Michel Temer elnök egyik rendelete megszüntette a Reserva Nacional do Cobre y Associados (Renca) néven ismert természetvédelmi területet, amelynek mérete nagyobb mint Dánia, és körülbelül harminc százalékát fogják megnyitni a bányászat előtt.

A Bányászati és Energiaügyi Minisztérium azt mondja, hogy a védett erdővel borított területeket és az őslakos rezervátumokat nem fogják háborgatni.

„Az intézkedés célja, hogy új befektetéseket vonzzon, bevételt hozzon az országnak, és munkahelyeket teremtsen és jövedelmet termeljen a társadalomnak, mindig szem előtt tartva a fenntarthatóság elvét” – áll a minisztérium közleményében.

Randolfe Rodrigues ellenzéki szenátor azonban elítélte a lépést, és azt „az elmúlt ötven év legnagyobb támadásának” nevezte Amazónia ellen, számolt be róla az O Globo újság.

Maurício Voivodic, a WWF brazíliai szervezetének elnöke a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a térségben való bányászat „népességrobbanáshoz, erdőirtáshoz, a vízforrások elpusztításához, a biodiverzitás elvesztéséhez és földkonfliktusokhoz” vezethet.

A WWF jelentése szerint a réz- és aranylelőhelyek utáni kutatás egyik fő érdeklődési területe az egyik védett körzetben, a Maicuru Biológiai Rezervátumban van. Arról is beszélnek, hogy a Pará Nemzeti Parkban is arany lehet, ami a területen belül van.

A WWF azt mondja, hogy potenciális konfliktusforrás két őslakos rezervátum is, amelyek több különböző, viszonylagos elszigeteltségben élő etnikai csoport lakóhelyei. A WWF jelentése szerint „egy aranyláz a régióban visszafordíthatatlan károkat okozhat ezeknek a kultúráknak”.

„Ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a környezetvédelmi szervezetekkel való egyeztetés nélkül nyissa meg ezeket a területeket a bányászat előtt, akkor nemzetközi felháborodással kell számolnia.”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság