Több ezer ember gyűlt össze a Buenos Aires-i elnöki palota előtt, hogy követelje Mauricio Macri elnök kormányától Santiago Maldonado aktivista felkutatását, akinek augusztus 1-én veszett nyoma.

Ez volt az elmúlt két nap legnagyobb tiltakozása, amit emberi jogi aktivisták Macri elnökségének idején történt „első eltűnés” miatt tartottak. Számos szervezetet hívtak meg a tüntetésre, beleértve a Plaza de Mayo Nagymamái Civil Szervezetet (Asociación Civil Abuelas de Plaza de Mayo) és az Emberi Jogok Állandó Közgyűlését (La Asamblea Permanente por los Derechos Humanos).

A tüntetők szerint Argentína legsötétebb időit idézi Maldonado eltűnése - Fotó: Reuters

A tüntetők hagyományos jelmondatokat kiáltottak: „Élve fogták el, élve akarjuk visszakapni most!” Szerintük az argentin állam felelős az őslakók jogaival foglalkozó aktivista, Maldonado eltűnéséért, és elutasítják az elnök és a biztonságügyi miniszter állítását, miszerint mindketten tagadják, hogy a rendőrségnek bármi köze lenne az esethez.

Csütörtökön a Plaza de Mayo Nagymamái Szervezet és az argentin nők egy csoportja, akiknek a gyermekei a korábbi katonai diktatúrákban tűntek el, szintén követelték Maldonado visszatérését. „Újra meg akarjuk ölelni Santiagót, és biztosak akarunk lenni abban, hogy minden tisztviselő, aki felelős az eltűntetésében, börtönbe kerül” – nyilatkozta a szervezet.

Hebe de Bonafini, a csoport vezetője és a demonstráció szervezője, a kormányt és az argentin rendőri erőket hibáztatja az eltűnés miatt. Maldonado egy őslakos mapucse közösségben, Cushamenben (Chubut tartomány) történt katonai rendőrségi rajtaütés után tűnt el.

Szemtanúk látták, hogy a tisztek egy furgonba lökik a 28 éves férfit, és elhajtanak vele. Maldonado családja szintén a katonai rendőrséget hibáztatja az eltűnés miatt.

„Santiago eltűnése visszavezet minket egy olyan sötét időszakba, amit nem engedhetünk meg, hogy megismétlődjön” – mondják a tüntetés szervezői.

Az Anyák Macri kormányát „az emberek ellenségének” nevezik, és azt mondják, hogy „kormányzási gyakorlata a diktatúrához hasonló, amit ez az eltűnés teljes mértékben megerősít”.

Az argentin rockzenész, Fito Paez szintén csatlakozott a mapucse vezetőt támogató csoporthoz, és szolidaritását fejezte ki azzal, hogy az interneten közzétett egy videót, amelyben az argentinokat a pénteki tüntetésen való részvételre szólította fel, és Santiago szabadon bocsátását követelte.

Forrás: teleSUR

Fordította: Tézer Zita