Evo Morales bolíviai elnök bírálta az éleződő nemzetközi konfliktust, és azt mondta, hogy a háborút az „imperialista” hatalmak arra használják, hogy megoldják vele a kapitalizmus válságát.

Morales Twitter-üzenetek sorában fejtette ki, hogy az olyan országok, mint az Egyesült Államok a feszültséget használják fel arra, hogy eltereljék a közvélemény figyelmét a kapitalizmusból eredő társadalmi, politikai, gazdasági és környezetvédelmi problémákról.

Evo Morales a Twitteren fejtette ki nézeteit - Fotó: Reuters

„Háború: a halál kultúrája és az imperializmus uralmának eszköze, amelyet a kapitalizmus válságának megoldására használnak” – írta az elnök a Twitteren.

A kapitalizmust gyakran okolják a háborúkért és a konfliktusokért, amivel a globális hatalmak csapnak össze a világ erőforrásainak ellenőrzéséért és a gazdasági hatalomért – ez történt a 20. század első felében is.

Csütörtökön a bolíviai államfő elítélte Donald Trump amerikai elnök „ádáz” fenyegetését, hogy támadást indít Észak-Korea ellen, és az emberiség elleni sértésnek nevezte azt.

„Ez az emberiség megsértése” – írta Morales a Twitteren.

„Az Egyesült Államoknak ádáz fenyegetőzés helyett párbeszédet, békét és társadalmi igazságosságot kellene szorgalmaznia” – hangsúlyozta a bolíviai vezető.

Morales egyúttal felszólította a világot, hogy helyezkedjen radikális álláspontra az Egyesült Államokkal szemben, mert „ezekben a háborúkban a birodalom nyer, az emberek pedig veszítenek”.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság