Több hetes kórházi kezelés után augusztus 9-én, szerdán hetvenéves korában elhunyt az argentin és a latin-amerikai baloldal történelmi vezetője és az Argentin Kommunista Párt főtitkára, Patricio Echegaray.

„Pártunk elnöke, Patricio Echegaray ma, augusztus 9-én hetvenéves korában elhunyt” – írta a weboldalán megjelentett közleményében az Argentin Kommunista Párt. „Hangsúlyoznunk kell, hogy Patricio életét országunk és a világ forradalmi jövőjének szentelte.”

Echegaray baráti kapcsolatot ápolt Fidel Castróval - Fotó: Commons Archive

Echegaray 1946. október 17-én született Argentína San Juan tartományában.

1989 óta volt a kommunista párt főtitkára, előtte pedig az Ifjúkommunisták Szövetségének főtitkára és diákvezető volt. Vezetését erős nemzetközi kapcsolatok jellemezték a kontinens forradalmi folyamataival, köztük Kubával, Bolíviával, Venezuelával, Kolumbiával és El Salvadorral.

„Egész életében önzetlen internacionalista volt, aki mindig kész volt szolidaritást vállalni bárkivel, akinek szüksége volt rá, minden forradalmi folyamattal, ami csak elindult a kontinensen, és soha nem habozott egy pillanatig sem, hogy elkötelezze magát az aktivizmus mellett” – áll a Kommunista Párt közleményében.

A párt szerint Echegaray „aktívan szerepet vállalt Latin-Amerika forradalmi és integrációs folyamataiban, például a sandinista forradalomban Nicaraguában és El Salvadorban, a FARC-EP harcában Kolumbiában, a bolivári forradalomban Venezuelában és a kubai forradalommal való szolidaritásban, ahol tartós barátságot és politikai együttműködést kötött Fidel Castróval.”

Az argentin katonai diktatúrák idején üldözték és börtönben is volt, kétszer állították bíróság elé és ítélték el az antikommunista törvény alapján.

Az elmúlt években politikai tömbjével a kirchnerizmust támogatta Argentínában a jobboldali neoliberális erők felemelkedésével szemben. 2000-ben az Izquierda Unida (Egyesült Baloldal) révén Buenos Aires város képviselőtestületének tagja volt.

A főtitkári posztot egészen a közelmúltig betöltötte, amikor is „előrehaladott betegsége” miatt kénytelen volt megválni tőle.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság