Evo Morales elnök arra kérte a bolíviaiakat, hogy az andoki Anyaföld ünnepén, a Pachamama hónapjában az egység és az egyenlőség elérésén dolgozzanak.

Morales a Twitteren keresztül fejezte ki országa háláját: „Augusztusba, Pachamama hónapjába lépve családjainkban és közösségeinkben meg kell köszönnünk azokat a dolgokat és erőforrásokat, amiket adsz nekünk.”

A Pachamama hónapja fontos ünnep az Andok népei számára - Fotó: @evoespueblo

Arról is beszélt, hogy itt az ideje annak, hogy az ország kifejezze a tiszteletét és összefogjon: „Az augusztus az Anyaföld és a Pachamama hónapja. Kötelességünk, hogy megtiszteljük őket, hogy egységet, méltóságot és egyenlőséget kérjünk népünk számára.”

Argentína, Bolívia, Chile, Ecuador és Peru őslakosai ünnepségekkel és szertartásokkal fejezik ki tiszteletüket az Anyaföld, a termékenység istennője iránt.

A Pachamama egy kecsua szó, ami szó szerint annyit tesz, hogy „Világanya”. Az andoki népek hagyományai szerint az ünnepi időszak hivatalosan augusztus 1-én kezdődik, és egy hónapig tart. Ez időszak alatt hálát adnak a természetnek.

Bolívia egyúttal alapításának 192. évfordulójára is készül, ami vasárnap lesz. A parlament rendkívüli ülésen fog megemlékezni a juníni csatára, amelyben Antonio José de Sucre végre megszabadította Bolíviát a spanyol gyarmati uralomtól.

Sucre katonai hadjárata északról segítette meg a dél-amerikai felszabadító, Simón Bolívar csapatait. Tizenhat év háborúskodás után a Bolíviai Köztársaságot 1825. augusztus 6-án kiáltották ki.

Írta: Julie Webb-Pullman

Fordította: Latin-Amerika Társaság