Egy nappal azután, hogy teljesen legálisan megkezdték az árusítását, az uruguayi főváros, Montevideo gyógyszertáraiban elfogyott a marihuána.

Négy, a marihuána árusításához engedéllyel rendelkező gyógyszertárban már szerdán zárás előtt három órával elfogytak a készletek.

Montevideóban gyorsan elkapkodták az első készleteket - Fotó: EFE

A fővárosi gyógyszertárak már igényeltek utánpótlást az Uruguayi Kannabisz-szabályozási és –ellenőrzési Intézettől, ami várhatóan tizenöt napon belül fognak megkapni.

Regisztrált kannabisz-fogyasztók hatvan százaléka Montevideóban él.

Az ország más részein is gyorsan fogy a legális marihuána. Egy kormányzati forrás a Nodalnak elmondta, hogy azokban a megyékben, amelyekben csupán egy gyógyszertár van, „nagyon jó ütemben folynak az eladások, és valószínű, hogy egyes helyeken, például Floresben vagy Artigasban szintén el fognak fogyni a készletek.”

Uruguayban szerdán kezdték meg a marihuána közvetlenül a fogyasztóknak történő árusítását, amivel a dél-amerikai állam lett az első ország a világon, amely legalizálta a teljes marihuána-termelési folyamatot kikapcsolódási célokra, beleértve a növény termesztését és az árusítását is.

Az erre vonatkozó eredeti, a kormányzat által támogatott törvényt az Uruguayban számos progresszív reformot végrehajtó baloldali exgerilla, José Mujica elnöksége alatt fogadták el.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság