A haiti kormány megkezdte a több mint húsz évvel ezelőtt feloszlatott hadseregének újjászervezését. Körülbelül ötszáz fő toborzását tervezik, akik a természeti katasztrófák elhárításában és a határőrizetben fognak segédkezni.

Azután kezdtek toborzásba, miután az ENSZ misszió bejelentette, hogy októberben elhagyja Haitit. A bíráló hangok szerint a szigetország szerény költségvetéséből inkább a körülbelül tizenötezer főt számláló rendőrségre kellene költeni.

A hivatalos elképzelések szerint az ENSZ kéksisakosainak helyére lépne az új hadsereg - Fotó: Reuters

A Védelmi Minisztérium egy közleményében azt írta, hogy olyan 18 és 25 év körüli férfiak és nők jelentkezését várják, akik befejezték középiskolai tanulmányaikat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa áprilisban határozott úgy, hogy kivonja a kéksisakos biztonsági erőit az országból, és csak egy kis létszámú rendőri erőt hagy ott, hogy támogassa a haiti rendőrséget.

Az ENSZ kivonulása vitát robbantott ki arról, hogy Haitinek van-e szüksége új hadseregre. Számos politikus támogatja az elképzelést, mondván, hogy azzal munkahelyeket teremtenek fiataloknak.

A kormány bírálói azonban azt mondják, hogy egy új katonai erő gyorsan átpolitizálódhat, és fegyverré válhat a mindenkori elnök vagy miniszterelnök kezében.

Haiti történelmében egy sor autoriter elnök számos esetben használta arra a hadsereget, hogy leszámoljon politikai ellenfeleivel.

A François „Papa Doc” Duvalier által az 1950-es években alapított huszonkilenc évig tartó dinasztikus uralom idején a hadsereget félreállították, és a vérszomjasságáról híres, rettegett magánmilíciával, a Tonton Macoutes-tal helyettesítették.

Amikor azonban Duvalier fiát, Jean-Claude-ot 1986-ban megdöntötték és Franciaországba menekült, a hadsereg felső vezetése – amely elnyomó jellegéről volt híres és teli volt Duvalier kinevezettjeivel – a helyén maradt.

Miután Haiti első demokratikusan megválasztott elnökét, Jean-Bertrand Aristide-et 1991-ben egy katonai puccs megdöntötte, katonák és félkatonai erők számtalan atrocitást követtek el, és becslések szerint körülbelül négyezer embert öltek meg három év alatt.

Haiti vezetői szerint az új hadseregnek másfajta katonai feladatai lennének, például a természeti katasztrófák utáni segítségnyújtás és a csempészet elleni harc.

Számos nemzetközi segélyező sem lelkesedik az elképzelés iránt, miután dollármilliárdokat adtak a jelenleg körülbelül tizenötezer kiképzett taggal rendelkező Haiti Nemzeti Rendőrség felállítására.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság