Mintegy 2.268 hondurasi papírok nélküli bevándorló gyereket toloncoltak vissza az országukba az Egyesült Államok, Mexikó és a közép-amerikai országok hatóságai idén január és július 7-e között, számoltak be róla hondurasi hivatalos források.

A hondurasi konzuli és bevándorlási megfigyelők adatai szerint az Egyesült Államok kormánya 117 gyereket toloncolt ki, míg Mexikó légi úton 237-et, szárazföldön pedig 1.892-t. A jelentés szerint tizenhét gyereket vittek vissza Hondurasba Guatemalából, El Salvadorból és Belize-ből.

A menekült gyerekek döntő többségét ma már Mexikóban tartóztatják fel - Fotó: Reuters

A hondurasi és más közép-amerikai országokból származó menekült gyerekek gyakran válnak bandák célpontjaivá, és a lányok esetében nagy a veszélye a nemi erőszaknak és a szexuális bántalmazásnak. A lányok közel harmada számolt be őt ért szexuális erőszakról.

A mexikói bevándorlási hatóságok – Washington kitartó közreműködésével – gyakran tartóztatnak fel az Egyesült Államokba tartó bevándorlókat, és toloncolják vissza őket a kiinduló országukba, megpecsételve ezzel a sorsukat, miközben megszegik az életveszélyben lévő menekültek és a gyerekek védelmére vonatkozó jogi kötelezettségeiket.

A hivatalos adatok szerint 2016 folyamán az Egyesült Államok 235 hondurasi kiskorút utasított ki, míg 8.968-nak kellett hazatérnie Mexikóból, harmincnégyet pedig a szomszédos közép-amerikai országokból toloncoltak haza.

A hondurasi hatóságok becslése szerint az Egyesült Államokban körülbelül egymillió hondurasi él, beleértve a legális és az illegális státusszal rendelkezőket is, akik a közép-amerikai országot sújtó erőszak és bizonytalanság elől menekültek el.

Hondurast kegyetlen erőszakspirál ejtette foglyul a demokratikusan megválasztott, népszerű vezető, Manuel Zelaya elnök elleni Washington által támogatott 2009 puccs után.

Őslakosok, társadalmi mozgalmak szervezői és az emberi jogok védelmezői estek gyilkosságok áldozatául a 2000-es években, miközben a szomszédos országokban dúló, az Egyesült Államok által szponzorált drogháborúk miatt a kartellek visszaszorultak az országba, és az ennek nyomán felívelő erőszakkal Honduras elnyerte „a világ gyilkossági fővárosa” szégyenteljes címét.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság