Juan Manuel Santos kolumbiai elnök aláírt egy rendeletet, amellyel amnesztiában részesíti a tavaly a kormánnyal békemegállapodást kötő FARC lázadó csoport további 3.600 tagját. Ez Santos harmadik és egyben utolsó amnesztiarendelete.

A kolumbiai társadalomba való visszailleszkedésük érdekében összesen több mint hétezer lázadó részesült amnesztiában vagy szabadulhatott a börtönből.

Összesen több mint hétezer egykori lázadó részesült amnesztiában - Fotó: AFP

A múlt hónapban a FARC teljesítette a leszerelési folyamatot. A lázadók átadták mind a hétezer nyilvántartásba vett fegyverüket a kolumbiai ENSZ-missziónak.

Hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta egy új misszió felállítását az országban, ami szeptembertől fogja felügyelni a békemegállapodás végrehajtását.

A megállapodással több mint öt évtizedig tartó konfliktus ért véget. A marxista lázadó csoportot 1964-ben alapították, hogy földtelen parasztok jogaiért harcoljon. 2012-ben kezdett hivatalos béketárgyalásokat a kormánnyal. A tárgyalások Kubában folytak, és négy évig tartottak.

A végső megállapodást a kolumbiai emberek tavaly októberben egy népszavazáson elutasították. Az átdolgozott változatát azonban a Kongresszus egy hónappal később megszavazta, és az törvényi erőre emelkedett. A FARC beleegyezett abba, hogy felhagy a fegyveres harccal, és politikai párttá alakul.

A békeszerződés egyik legfontosabb pontja a lázadók visszailleszkedése a polgári életbe volt. A felek megállapodtak abban, hogy a FARC azon tagjai, akik nem követtek el súlyos bűncselekményeket, amnesztiában fognak részesülni.

A Santos által aláírt három rendelet összesen 6.005 egykori lázadóra vonatkozik. További ezernégyszáz személyt, akik börtönbüntetésüket töltötték, az elmúlt hónapokban engedtek szabadon.

Santos a béke elérésére tett erőfeszítéseiért tavaly Nobel-békedíjat kapott.

A FARC-cal folytatott tárgyalások sikerén felbuzdulva Kolumbia második legnagyobb lázadó csoportja, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) is béketárgyalásokat kezdeményezett. Ezek a tárgyalások a szomszédos Ecuadorban zajlanak.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság