A chilei polgári rendőrség csütörtökön olyan második világháborús aktákat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derül ki, hogy a dél-amerikai ország fő kikötővárosában, Valparaísóban működő náci ügynökök el akarták pusztítani a Panama-csatornát.

Az archív dokumentumok betekintést nyújtanak abba, hogy az országban élő náci szimpatizánsok hogyan segítették a Harmadik Birodalmat, például azzal, hogy információkat adtak át neki vagy chilei bányák felrobbantását tervezték.

Chilében két náci kémhálózatot is lelepleztek a második világháború idején - Fotó: The Santiago Times

A chilei rendőrség által nyilvánosságra hozott 1937 és 1944 közötti iratok szerint a hatóságok kémelhárítási egysége úgy leplezte le a tervet, hogy letartóztatott olyan embereket, akik Valparaísóba vezették őket. A terv egyéb részleteit nem hozták nyilvánosságra.

A chilei rendőrség vezetője elmondta, hogy az 50-es Osztály névre hallgató egység két akkoriban Chilében működő náci kémhálózatot számolt fel.

„Ha céljaikat megvalósították volna, az nemcsak Chile történetét, de a világtörténelmet is megváltoztatta volna” – fogalmazott a rendőrség igazgatója, Héctor Espinoza. „Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy az 50. Osztály tagjai történelmet írtak.”

Az aktákat egy a fővárosban, Santiagóban tartott ünnepség keretében tárták a nyilvánosság elé. A chilei Nemzeti Levéltár igazgatója, Emma de Ramón kijelentette, hogy a dokumentumok, amelyek immáron az interneten is hozzáférhetőek „eredetiek” és „megbízhatóak”.

A nyolcvan aktányi dokumentumot csütörtökön adták át hivatalosan a chilei levéltárnak, és azok most már mindenki számára hozzáférhetőek.

„Tegnapig ezek államtitkok voltak” – mondta Gabriel Silber balközép parlamenti képviselő az iratok ünnepélyes átadása után. „Mától talán megismerhetjük a kellemetlen igazságot néhány olyan chilei politikai és üzleti személyiségről, akik támogatták a nácikat.”

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság