Csütörtökön a dél-amerikai ország Németország ellen játszott Konföderációs Kupa mérkőzése előtt a Chilei Labdarúgó Szövetség elnöke úgy nyilatkozott, hogy vitát szeretne kezdeményezni a rendezés megpályázásának lehetőségéről.

„Gondolkozunk annak a lehetőségén, hogy két vagy három másik országgal közösen megpályázzuk a rendezést” – nyilatkozta kedden Arturo Salah Moszkvában. „Meglátjuk mi lesz. A jelentkezési időszak még tart. Meglátjuk, hogy lesz-e lehetőségünk együttműködni a szomszédos országokkal, és akkor benyújthatunk egy pályázatot.”

Azt nem árulta el a tervekkel kapcsolatban, hogy kapcsolatba lépett-e már más dél-amerikai országokkal.

A bejelentés mindenesetre nagy meglepetésként okozott, mivel sokan arra számítanak, hogy a 2026-os esemény házigazdája az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó közös pályázata nyomán Észak-Amerika lesz. A 2018-as tornát Oroszországban rendezik, a 2022-eset pedig Katarban.

A Dél-amerikai Labdarúgó Szövetség elnöke, Alejandro Dominguez korábban úgy nyilatkozott, hogy szeretnék az ő térségükben megrendezni a 2030-as világbajnokságot, melyre az első torna megrendezésének századik évfordulóján kerülne sor. Az 1930-as első világbajnokságnak Uruguay volt a házigazdája.

A 2026-os torna megrendezésének szándékát az országoknak augusztus 11-ig kell jelezniük a nemzetközi szövetség felé.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság