Bolívia nem vesz részt azon a közös hadgyakorlaton, amelyet a tervek szerint Brazília Amazonas államában, a Brazília, Kolumbia és Peru közötti hármas határ közelében tartanak majd.

A hadgyakorlat az Egyesült Amerika Hadművelet nevet kapta, és azon meghívottként az Egyesült Államok, Brazília, Kolumbia, Peru, Kanada, Argentína és Panama katonái fognak részt venni. Várhatóan novemberben kerül rá sor, és tíz napig fog tartani.

Reymi Ferreira védelmi miniszter (jobboldalt) szerint Bolívia visszautasította Brazília meghívását - Fotó: Reuters

„A Bolíviai Fegyveres Erők nem fognak részt venni ilyesfajta manőverekben” – jelentette ki Reymi Ferreira bolíviai védelmi miniszter, aki szerint Bolívia is kapott meghívást Brazíliától a hadgyakorlatra, de visszautasította azt.

A brazil hadsereg elmondása szerint a hadgyakorlat célja, hogy „növelje a többnemzetiségű gyorsreagálási-képességet, különösen a humanitárius logisztika és a transznacionális bűnözés elleni harc támogatása terén” – számolt be róla a Hispan TV.

A terv számos bírálója aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hadgyakorlat ürügyként szolgálhat egy az Egyesült Államokkal való regionális összejátszás révén létesítendő nemzetközi katonai bázis létrehozására.

A hadgyakorlat mintáját egy hasonló művelet szolgáltatja, amit Magyarországon tartottak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) égisze alatt, ami egy NATO-bázis létrehozását eredményezte.

Michel Temer jobboldali brazil elnök azon lépése, hogy amerikai katonákat is meghívott a gyakorlatra, a brazilok nagyfokú rosszallását váltotta ki, mivel ellenzik az Egyesült Államok szerepvállalását a térségben, ahogyan a szociális programok megszorításakor a katonai költségvetés növelése sem tetszik nekik.

Az Egyesült Államok Déli Parancsnoksága tárgyalásokat folytatott Brazíliában a két ország közötti regionális katonai együttműködés fellendítéséről. Az Egyesült Államok hadserege jelenleg hadgyakorlatot tart Venezuela partjainál, hogy „partnerséget biztosítson egy biztonságos térséghez”, áll a Déli Parancsnokság weboldalán.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság