A Costa Rica-i Elnöki Hivatal, Külügyminisztérium, Környezetvédelmi és Energiaügyi Minisztérium közös nyilatkozatban reagált az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump azon bejelentésére, hogy országa kilép párizsi klímaegyezményből. Az alábbiakban egy kivonatot közlünk belőle.

„Costa Rica kormánya sajnálja, hogy Donald Trump elnök azon döntése, hogy kivonja az Egyesült Államokat a Párizsi Megállapodásból visszavetheti az éghajlatváltozás ügyét, mert [Trump] nem érti az Egyesült Államok felelősségét, ami a bolygó első számú gázkibocsátójaként terheli.

Costa Rica továbbra is elkötelezett a klímaváltozás elleni harc iránt - Fotó: Alberto Font/The Tico Times

Országunk számára ez a tény, amely messze nem gátja a probléma további kezelésének, segíthet kiterjeszteni és felgyorsítani a munkát, amit a világ többi állama végez, hogy elérjék a legnagyratörőbb országos célokat és vállalásokat, amelyek lehetővé teszik számunkra annak a célnak az elérését, hogy megakadályozzuk azt, hogy bolygónk felmelegedése meghaladja a másfél Celsius fokot.

Az éghajlatváltozás valóságosságáról meggyőző tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre. Hatásai láthatóak és katasztrofálisak, különösen a világ legsérülékenyebb országai számára, de még magában az Egyesült Államokban is. Ez azt jelenti, hogy minden országnak nagyobb célokat kell kitűznie maga elé, mint amik a Párizsi Megállapodásban rögzítésre kerültek. Hogy ezeket elérjük, továbbra is együtt kell működnünk a civil társadalommal, a magánszektorral és a helyi kormányzatokkal, köztük azokkal az egyesült államokbeliekkel is, amelyek hajlandóak a klíma ügyével foglalkozni.

Ugyanakkor fokoznunk kell az erőfeszítéseinket az olyan kérdésekben, mint a klímafinanszírozás, amely segíti a legkiszolgáltatottabb államokat és azokat, amelyeknek a legkevesebb forrás áll rendelkezésükre a szükségleteik kielégítésére és a gázkibocsátás-csökkentésre és –alkalmazkodásra vonatkozó vállalásaikhoz.

Costa Rica a jövőben is keményen fog dolgozni a szövetségeseivel, ahogyan tette ezt eddig is, a globális és regionális fórumokon és azokban a szervezetekben, amelyeknek tagja, (…) és továbbra is arra fog törekedni, hogy folytassa azon kezdeményezését, hogy a baráti kormányok segítségével egy szénhidrogén-mentesítési laboratóriummá váljon.

»Costa Rica a Párizsi Megállapodás teljes végrehajtását követeli, mivelhogy az elkötelezettség fajunk jövője iránt« - fogalmazott Luis Guillermo Solís elnök. »Megerősítem a klímaváltozás elleni globális fellépésre vonatkozó rendíthetetlen szándékunkat.«”

Forrás: The Tico Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság