Ecuador új elnöke, Lenín Moreno szerdán elfoglalta hivatalát, és azt ígérte, hogy folytatni fogja elődje, Rafael Correa baloldali politikáját. Beiktatási beszédében arra is ígéretet tett, hogy több támogatást fog nyújtani a szegényeknek, és egy több millió munkahelyet teremtő nagy szociálislakás-építési programot indít.

Ugyanakkor arról is beszélt, hogy racionalizálni fogja a kormányzat adminisztrációs költségeit. Moreno áprilisban kiélezett versenyben győzte le az elnökválasztásokon konzervatív riválisát, Guillermo Lassót.

Lenín Moreno Rafael Correa szegénybarát politikáját kívánja folytatni - Fotó: AFP

„Mindenkinek az elnöke vagyok. Mindenkinek tartozom ezzel. Tisztelettel viseltetek mindenki iránt” – jelentette ki Moreno elnök szerdán az ország fővárosában, Quitóban.

„Azon fogok dolgozni, hogy senkit se hagyjunk hátra.” Elemzők szerint Morenónak nem lesz könnyű dolga, mivel az olajban gazdag Ecuadort is sújtják az alacsony világpiaci nyersanyagárak, és az országnak növekszik az adóssága.

Ki Lenín Moreno?

  • 64 éves, baloldali, korábbi alelnök
  • A leköszönő Rafael Correa elnök közeli szövetségese
  • Deréktól lefelé lebénult, miután 1998-ban egy rablás során meglőtték
  • Növelni akarja a munkahelyek számát, és esélyt akar adni minden ecuadorinak, hogy felsőoktatási tanulmányokat folytathasson
  • Több könyvet is írt, például ilyen címmel, hogy „Boldognak lenni könnyű és vidám dolog”

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság