Több ezer ember vett részt vasárnap a Dominikai Köztársaságban egy nagy korrupcióellenes tüntetésen, amit az ország déli részén lévő Azua városában tartottak.

A kora reggeli óráktól kezdve rengeteg autó érkezett a városba, amelyek az ország minden részéről hoztak zöld színbe öltözött embereket.

A Dominikai Köztársaságban is elégedetlenséget váltott ki a korrupció - Fotó: EFE

A tüntetést azután kezdték szervezni, hogy a dominikai sajtó márciusban arról számolt be, hogy váratlanul leváltották az ország New York-i és bostoni konzuljait, miután az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem fogadta el megbízólevelüket mivel mindketten amerikai állampolgárok.

Egy korrupcióellenes szervezet becslése szerint a Dominikai Köztársaság diplomáciai kinevezettjeinek több mint fele nem dolgozik ezekben az állásokban, viszont felveszi a kormányzattól a fizetését. Őket a helyiek csak „botellas vacias”-nak vagyis üres üvegeknek nevezik.

„Ez nem vet jó fényt a kormányra. Ez a korrupció jele” – mondta Julio César de la Rosa, a Dominikai Korrupcióellenes Szövetség elnöke.

A pártfogói rendszer túlnyúlik a külszolgálaton. A fővárosban, Santo Domingóban a legnagyobb kormányzati irodaépületek közül kettőt a népnyelv Huacalnak és Huacalitónak nevezi az üres üvegek szállítására szolgáló rekeszek szlengbeli elnevezése után.

Április elején Danilo Medina elnök kormánya bejelentette, hogy egy a külszolgálatot modernizáló törvényt terjeszt be, bár közelebbről nem határozta meg, hogy pontosan milyen változtatások fognak történni.

Carlos Morales Troncoso külügyminiszter elmondta, hogy azt reméli, hogy a törvény csökkenteni fogja a fizetési listákat. Bár a bérek csak egy töredékét jelentik az ország az idei évre szánt tizennégy milliárd dolláros közkiadásainak, mégis ezek lettek a kormányzati pazarlás jelképei, amelyek kirobbantották az elégedetlenséget.

Egy másik korrupciós botrány is nagy szerepet játszott a „büntetlenség felszámolását célzó” tüntetésben. Nemrégiben kiderült ugyanis, hogy a brazil építőipari óriás, az Odebrecht vélhetően kenőpénzeket fizetett a kormánynak, hogy szerződéseket kapjon a Dominikai Köztársaságban.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma által december 21-én közzétett dokumentumok szerint az Odebrecht körülbelül 788 millió dollárt fizetett ki kenőpénzként tizenkét országban. Ebből 92 millió dollár ment a Dominikai Köztársaságba, hogy szerződéseket szerezzen majdnem két évtizeden keresztül.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság