Miután 36 évet töltött az Egyesült Államok börtöneiben a Puerto Ricó-i függetlenségi harcos, Oscar López Rivera visszanyert szabadságának első óráiban szerdán megesküdött, hogy folytatja a harcot Puerto Rico szabadságáért és függetlenségéért, és szolidaritását fejezte ki az amerikai kontinens haladó mozgalmaival.

„A börtönben töltött évek alatt mindvégig tudtam, hogy haza fogok térni” – mondta López egy sajtótájékoztatón San Juanban az óceánnal a háta mögött, és köszönetet mondott minden haladó mozgalomnak és külföldi vezetőnek, akik támogatták őt, és az évek során a kiszabadításáért küzdöttek.

López Rivera elszántsága nem lankadt a börtönben töltött hosszú évek alatt - Fotó: teleSUR

„Egy olyan Puerto Ricó-ival van dolgotok, aki soha nem támogatta a szektásságot. Azért jöttem vissza, hogy harcoljak és dolgozzak, amiről jól tudom, hogy hogyan kell” – jelentette ki López Rivera. „Képesek vagyunk olyanná változtatni Puerto Ricót, amilyennek lennie kellene.”

A világéletében Puerto Rico dekolonializációjáért és függetlenségéért küzdő szabadságharcos köszönetet mondott Ferenc pápának, az argentin Plaza de Mayo Anyáinak és Nagymamáinak, José „Pepe” Mujica korábbi uruguayi elnöknek, Venezuela, Nicaragua és Kuba kormányainak, valamint művészeknek, aktivistáknak, és különösen a fiataloknak és a gyerekeknek.

„Az ő kezükben van országunk jövője” – mondta López Rivera, aki fekete ruhát viselt annak a gyásznak a jeleként, amit azokért a barátaiért és családtagjaiért érez, akik az elmúlt harminchat évben, míg ő börtönben volt, hunytak el, és akiktől nem tudott elbúcsúzni.

Azokról a durva megszorító politikákról is beszélt, amelyekkel a szigetet egy bénító adósságválság miatt sújtják, és hangsúlyozta a közoktatás finanszírozásának fontosságát. Elismerően szólt a Puerto Ricó-i diákokról is, akik oktatás védelméért és a Washingtonhoz fűződő koloniális kapcsolatok ellen küzdenek.

„Az egység teszi lehetővé majd a dekolonializációt, más lehetőség nincs” – mondta López Rivera. „Országunk szeretete nem kerül semmibe – a drága az, ha elveszítjük.”

Köszönetet mondott Venezuelának és mindenkinek „aki védi a bolivári forradalmat”, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a beavatkozással a dél-amerikai országban.

„Arra kérem az Egyesült Államokat, hogy hagyja abba a Venezuelában való beavatkozást, és ne használja fel az embereket és a struktúráit arra, hogy más országokban erőszakkal ellenséges környezetet teremtsen, és veszteséget okozzon az embereknek, mert a végén az emberek veszítenek.”

Nicolás Maduro venezuelai elnök volt a világ vezetői közül az első, aki beszélt López Riverával, és telefonon szerdán azt mondta neki, hogy szeretné megköszönni a Puerto Rico függetlenségéért folytatott harca során tanúsított erejét és kedvességét.

„Nagy ölelés – nagyon megható volt látni téged a családoddal” – mondta Maduro López Riverának. „Éljen a független Puerto Rico, éljen a méltóság.” López Rivera cserébe megköszönte Madurónak a részéről régóta megnyilvánuló támogatást.

„Puerto Ricó-inak, de venezuelainak is érzem magam” – mondta López Rivera az elnöknek. „Győzni fog az igazság Venezueláról, biztosak vagyunk benne, hogy győzni fog, és reméljük, hogy az Egyesült Államok nem tudja megtenni, amire gondol és amire törekszik.”

López Rivera bírálta azt a pénzügyi ellenőrző testületet is, amit tavaly az amerikai kongresszus állított fel egy vitatott, PROMESA névre hallgató törvénnyel, hogy átütemezze a sziget adósságát. Azt mondta, hogy semmi jó nem származik ebből az ellenőrző testületből – amit sokan bíráltak amiatt, hogy aláássa a Puerto Ricó-i demokráciát és elmélyíti a gyarmatosítást – a szigetország számára, mivel az a privatizáció felgyorsítását szorgalmazza, és a külföldi vállalatoknak kedvez az ország kisgazdái helyett.

„Kísérleti nyúlnak használnak, és még szegényebbé tesznek minket” – mondta.

López Rivera lánya, Clarisa López Ramos megköszönte azt a világméretű támogatást, amiben az apja és az a sziget fő állami felsőoktatási intézménye, a hetvenezer hallgatóval rendelkező Puerto Ricó-i Egyetem védelmében folytatott harc részesült. Egy durva megszorító terv keretében az egyetemtől rengeteg forrást vontak meg, hogy ezzel is kezeljék a sziget óriási adósságállományát.

„Puerto Ricó-i Egyetem hallgatói Oscar fia és lányai, ellenállnak és harcolnak” – mondta López Ramos, azokra a diákmozgalmakra utalva, amelyek sztrájkokat és más akciókat indítottak a megszorítások elleni tiltakozásul. „Nektek köszönhetően az apám hazatért.”

Több ezer Puerto Ricó-i vett részt azon az ünnepi koncerten, amellyel művészek, zenészek és prominens személyiségek ünnepelték López Rivera hazatérését.

López Rivera februárban tért vissza a szigetre, hogy ott töltse le büntetésének utolsó heteit házi őrizetben, mielőtt szerdán vissza nem nyerte a szabadságát, azt követően, hogy Barack Obama elnök januárban lerövidítette a büntetését.

Az aktivista köszönetet mondott Jimmy Carter, Bill Clinton és Barack Obama amerikai elnököknek, akik Puerto Ricó-i politikai foglyok büntetését csökkentették.

Felidézve azt, amikor visszautasította Clinton 1999-es kegyelmi ajánlatát, az aktivista elmondta, hogy azért döntött így, mert elvtársai továbbra is börtönben maradtak volna rossz körülmények között. „Hiszek az elvekben, és hiszek abban, hogy senkit sem hagyunk hátra.

Végezetül pedig elmondta, hogy most, hogy szabad, korábbi ígéretéhez híven körbe fogja járni a sziget hetvennyolc kerületét.

„Éljen Puerto Rico, a szeretet és a szabadság hazája!” – zárta szavait. „Örök ellenállás és küzdelem!”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság