Enrique Peña Nieto mexikói elnök június 5-én Guatemalába utazik, hogy kollégájával, Jimmy Morales guatemalai elnökkel a bevándorlásról és más kérdésekről egyeztessen, jelentette be a mexikói elnöki hivatal szerdán.

A közlemény szerint a két elnök telefonon állapodott meg a találkozó időpontjáról.

A mexikói elnök a bevándorlásról fog egyeztetni a Jimmy Moralesszel - Fotó: Reuters

Az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai bevándorlók döntő többsége Guatemala felől lépi át a mexikói határt, és az amerikai kormány arra ösztönzi Mexikót, hogy tegyen többet azért, hogy az emberek ott maradjanak, és ne próbáljanak átkelni a határon.

Egy mexikói diplomáciai forrás azt mondta, hogy a látogatás egyben támogatás is Moralesnek, akinek családja korrupciós botrányba keveredett, és tárgyalni fognak többek között Javier Duarte, a mexikói kormányzó párt egykori kormányzója és Peña Nieto szövetségese kiadatásáról, akit a közép-amerikai országban tartóztattak le, miután vesztegetéssel és szervezett bűnözéssel kapcsolatos vádak elől elmenekült.

A Mexikóban beadott menedékkérelmek stabil növekedést mutattak az elmúlt években, ahogyan a Közép-Amerikát elhagyó emberek száma is nőtt. 2016-ban azonban, ahogyan Trump a kampányában erősen bevándorlás-ellenes álláspontra helyezkedett, a kérelmek a 2015-ös valamivel kevesebb mint három és félezerről, 8.781-re ugrottak. A mexikói menekültügyi ügynökség, a COMAR előrejelzése szerint 2017-ben akár 22.500 menekültkérelmet is benyújthatnak.

Súlyos aggodalmaik ellenére vannak olyan közép-amerikaiak, akiket nem lehet eltántorítani, és szerencsét próbálnak az Egyesült Államokba való bejutással.

A mexikóbeli nehézségektől és a kemény északra tartó utazástól függetlenül az összes bevándorló biztos benne, hogy nem szeretne hazatérni.

A hónap elején egy kétszáz menekültből álló karaván indult el Közép-Amerikából az Egyesült Államok felé abban a reményben, hogy tagjai ott menekültstátuszt kapnak. Az út célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre és nehézségekre, amelyekkel azoknak a bevándorlóknak kell szembenézniük, akik a Közép-Amerikában uralkodó erőszak és a gazdasági bizonytalanság miatt menekülnek el.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság