Argentína és Kína a hónap folyamán szerződést fog aláírni két atomerőmű építéséről, amely 12,5 milliárd dollár értékű befektetést jelent, jelentette be Julián Gadano Argentína nukleáris ügyekért felelős miniszterhelyettese.

„Bár még egy-két részletet pontosítanunk kell, de a keretszerződést Mauricio Macri május 17-ei hivatalos kínai látogatása során alá fogják írni” – mondta el Gadano.

Az Atucha I (a képen) volt Latin-Amerika első atomerőműve - Fotó: The Santiago Times

A két reaktor építéséhez nyújtott 20 éves hosszú távú hitel további nyolc évvel hosszabbodik meg, mivel egyes részleteket csak a működés megkezdése után kell törleszteni majd. A kamat a becslések szerint évi 4,5 százalékos lesz.

A tervek szerint Argentína negyedik nukleáris erőműve az Atucha III Buenos Aires tartományban, az Atucha II közelében épülne fel, és 745 megawatt energiát termelne. Az uránnal és nehézvízzel működő erőmű munkálatai várhatóan 2018-ban kezdődnek majd.

Gadano szerint az építés hét esztendőt fog igénybe venni, és hatmilliárd dollárba fog kerülni. Az ötödik erőmű 1.150 megawatt energiát fog termelni, és dúsított uránnal és könnyűvízzel fogják működtetni.

Forrás: The Santiago Times

Fordította: Latin-Amerika Társaság