Guatemalában az egyik legmagasabb a tinédzserterhességek aránya, számolt be róla a The Independent, ami lányok ezreit taszítja szegénységbe és függőségbe.

2014-ben a Tervezett Szülőség Szövetség több mint ötezer erőszakkal előidézett terhességet regisztrált tizennégy évnél fiatalabb lányoknál. Öt lányból négy esetében a támadó egy rokon volt: apa, nagybácsi, nagyszülő, testvér vagy unokatestvér. Az elmúlt öt évben Guatemalában a gyerekek negyede serdülő anyáktól született, írja a The Independent.

A nők és lányok elleni nemi erőszak a polgárháború szomorú öröksége - Fotó: Reuters

2012-ben a tizennégy évnél fiatalabb lányok körében előforduló összes terhesség közel 90 százaléka esetében is hozzátartozó állt a háttérben, 30 százalékukat az apjuk erőszakolta meg, árulta el a guatemalai emberi jogi ombudsman hivatala.

„A lányok, akik esetenként akár csak tízévesek, ellen elkövetett szexuális erőszak legtöbbjét családtagok, főleg apák és mostohaapák, követik el” – nyilatkozta a guatemalai Szexuális és Reprodukciós Egészségügyi Megfigyelő Szolgálat (OSAR) igazgatója, Mirna Montenegro a Reutersnek.

Montenegro hozzátette, hogy a nemi alapú erőszak az 1960 és 1996 között dúló guatemalai polgárháború öröksége, mivel a háború során háborús fegyverként alkalmazták a nemi erőszakot. A nők és lányok elleni szexuális erőszak ilyen mértéke Guatemala patriarchális társadalmában a nők, különösen az őslakos maja nők alacsony státuszából fakad.

Bár a szexuális felvilágosítás az iskolai tanterv része, aktivisták úgy vélik, hogy az információk hiányosak vagy lényegtelenek, ráadásul Guatemalában csak a lányok kevesebb mint fele jár középiskolába.

Egy 2009-es törvény szerint egy tizennégy év alatti gyermekkel folytatott szexuális aktus nemi erőszaknak minősül, de a 2012-ben jelentett kétezer esetből, amelyekben tizennégy év alatti lányok estek teherbe, mindössze nyolcban ítélték el az elkövetőt, számolt be róla a Reuters.

2015 óta azonban az új törvény alapján a beleegyezési korhatárt tizennégyről tizennyolc évre emelték, a fiúknál pedig tizenhat évre, bár a tizenhat éves lányok bizonyos körülmények között bírói engedéllyel házasodhatnak. Változtatások is történtek ebben a törvényben, az, hogy az alkoholos italok utáni adóbevételek tizenöt százalékát a reprodukciós egészségügyre és a családtervezésre kell fordítani, amelyből 2015-ben hétmillió dollár jött össze.

Guatemalában nem engedélyezett a művi terhesség-megszakítás, ugyanakkor becslések szerint évente hatvanhatezer illegális abortuszt hajtanak végre az országban.

Februárban Guatemala megakadályozta a „Nők a Hullámokon” belépését az ország területére. Ez egy olyan holland nők által vezetett hajó volt, amely a tengeren ingyenes reprodukciós szolgáltatásokat nyújt nőknek. A guatemalai hadsereg őrizetbe vette az abortusztablettákkal felszerelt hajót, mondván, hogy a terhesség-megszakítást tiltja az ország alkotmánya.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság