Ferenc pápa és Uruguay korábbi baloldali elnöke, José „Pepe” Mujica is bírálta a venezuelai ellenzéket az elmúlt hétvégén.

A teleSUR beszámolója szerint Mujica egy vele készített interjúban felelőtlennek nevezte a venezuelai ellenzéket, amely veszélyezteti az ország jövőjét. „Ami a legjobban aggaszt Venezuelában az az ellenzék, pontosabban annak egy jelentős része” – jelentette ki Mujica.

A katolikus egyházfő és a korábbi uruguayi elnök is párbeszédre szólította fel a venezuelai ellenzéket - Fotó: Reuters

„Úgy vélem, hogy a radikális légkör irracionálissá vált, ami hosszabb távon a jobboldalnak kedvezhet… Ami azzal együtt, hogy az Egyesült Államokat Donald Trump vezeti, nagy veszélyt jelenthet” – tette hozzá.

A kontinens szerte nagy tiszteletnek örvendő politikus kifakadt a 2010 és 2015 között az ő kormányának külügyminiszteri posztját betöltő Luis Almagróra, aki jelenleg az OAS főtitkára, amiért az Venezuelával kapcsolatosan gerjeszti a regionális feszültséget.

2016-ban Mujica már írt egy nyílt levelet, amelyben hivatalosan megszakította korábbi miniszterével a kapcsolatot, mivel visszautasította annak kísérletet, hogy kizárja Venezuelát az OAS-ból emberi jogi okokra hivatkozva. Almagro idén március végén újra sikertelenül próbálta aktiválni a Demokratikus Chartát Venezuelával szemben, aminek nyomán a bolivári kormány a múlt héten úgy döntött, hogy kilép a regionális szervezetből, amiért az be akart avatkozni a belügyeibe.

Többek között a bolíviai elnök, Evo Morales és a kubai külügyminiszter, Bruno Rodríguez azzal vádolták meg Almagrót, hogy kettős mércét alkalmaz Venezuela esetében.

„Az a fajta radikalizmus, amit Almagro képvisel nemcsak Venezuelára, de az egész kontinensre veszélyt jelent” – jelentette ki Mujica.

Majd hozzátette: „Jól ismerjük már a demokrácia és az emberi jogok védelméről, a tömegpusztító fegyverek elutasításáról szóló beszédeket. Ezeket szokták követni az Egyesült Államok katonai beavatkozásai. A legrosszabb dolog, amit a latin-amerikaiak tehetnek, hogy muníciót ad ezekhez a beavatkozásokhoz.”

Eközben hétvégén Ferenc pápa is kommentálta az ellenzéki vezetésű Nemzetgyűlés és a Maduro-kormány közti feszült helyzetet, amely április eleje óta erőszakos utcai tüntetéseket eredményez.

A pápa szerint óriási felelősség terheli az ellenzéket a Vatikán közvetítésével folytatott párbeszéd kudarcáért. Az ellenzéki vezetők azután vonultak ki a tárgyalásokról, hogy a kormányzat nem volt hajlandó néhány követelésüket teljesíteni.

„Nem volt sikeres, mert a javaslatokat nem fogadták el, és tudom, hogy ragaszkodnak ehhez. (…) Úgy vélem, hogy [a párbeszédnek] nagyon világos feltételek mellett kell zajlania. Az ellenzék egy része nem szeretné ezt. Ez érdekes, mert ugyanez az ellenzék megosztott” – mondta a katolikus egyházfő.

A pápa külön felszólított a vérontás befejezésére, utalva arra, hogy április eleje óta a politikai erőszak harminckét ember életét követelte. Eddig tíz ember haláláért az ellenzéki tüntetőket, ötért pedig az állami rendfenntartó erőket terheli felelősség, míg a többi halálesetnek pedig még nincsenek felelősei.

„Teljes szívemből azt kérem a kormánytól és a venezuelai társadalom minden tagjától, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, tartsák tiszteletben az emberi jogokat Venezuelában, és tárgyalásos megoldást keressenek a lakosságot érintő súlyos humanitárius, társadalmi, politikai és gazdasági válság megoldására” – tette hozzá.

Az ellenzék vezetői azonban szinte azonnal tiltakoztak a pápa azon szavai ellen, miszerint megosztottak lennének.

„Hallottam a pápa kijelentéseit. Úgy beszél, mintha az ellenzék megosztott lenne, de ez nem igaz. Úgy beszél, mintha némelyek közülünk párbeszédet akarnának, mások pedig nem. Minden venezuelai párbeszédet akar, de vagyunk hajlandóak részt venni egy »Zapatero«-féle párbeszédben” – mondta Miranda állam kormányzója, Henrique Capriles Radonski, a korábbi spanyol elnökre, José Zapateróra utalva, aki szintén fontos szerepet játszott a tárgyalásokon való közvetítésben.

A maga részéről a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) kiadott egy közleményt, amelyben válaszoltak a pápa nyilatkozatára, de elutasították a további párbeszéd lehetőségét.

„A MUD egységesen, kivétel nélkül, világossá teszi a venezuelai emberek és a világ számára, hogy az egyetlen párbeszéd, ami ma Venezuelában elfogadható, az a szavazatok párbeszéde, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megoldja ezt a válságot” – áll a levélben.

Május elsején az ellenzék támogatói az utcákon azt követelték, hogy az elnökválasztásokat a tervezett 2018 helyett azonnal tartsák meg, és tisztítsák meg Venezuela igazságügyi és választási hatóságait a „kormánypárti” tisztviselőktől.

A Hinterlaces független közvélemény-kutató cél egy közelmúltbeli felméréséből az derült, hogy a venezuelaiak 65 százaléka amellett van, hogy várjanak 2018-ig az elnökválasztásokkal.

Forrás: venezuelanalysis.com

Fordította: Latin-Amerika Társaság