A munka ünnepéről megemlékezni összegyűlt több tízezer ember előtt Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy alkotmányozó gyűlést hív össze, amivel gyakorlatilag újraírná az ország alkotmányát.

„Ma, május 1-én, bejelentem, hogy a 347-es cikkely által az állam alkotmányos vezetőjeként rám ruházott elnöki előjogaimmal élve összehívom az eredeti alkotmányozó hatalmat, így a munkásosztály és az emberek nemzeti alkotmányozó gyűlést kezdeményezhetnek” – mondta hétfőn Maduro elnök.

Nicolás Maduro újraírná a venezuelai alkotmányt - Fotó: Reuters

A venezuelai vezető a bolivári alkotmány 347-es cikkelyére hivatkozott, ami lehetővé teszi az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását „az állam átalakítása” céljából.

„Egy olyan alkotmányozó gyűlést kezdeményezek, ami mélyen közösségi lesz, és a munkásosztályból, az emberektől ered majd” – tette hozzá.

A meglepő bejelentést az elnök az ellenzéki pártok több hete tartó tüntetéseinek csúcspontján tette, amelyek erőszakba torkolltak, kéttucat ember életét követelték és több mint négyszázat megsebesítettek, valamint jelentős károkat okoztak az állami infrastruktúrában és épületekben, köztük kórházakban és iskolákban, illetve kisvállalkozásokban, amelyeket kifosztottak.

Venezuela jelenlegi 1999-es alkotmánya, amit bolivári alkotmánynak is neveznek, azután született meg, hogy Hugo Chávez választási kampányában azt ígérte, hogy a venezuelai társadalom részvételével újraírja az ország alaptörvényét. Az alkotmányt sokan a világ egyik leghaladóbb ilyen dokumentumának tartják, nemcsak azért, mert szociális jogok sorát biztosítja a lakosságnak, de azért is, mert teret engedett az ország polgárainak, hogy a választásokon túl is közvetlenül részt vegyenek a politikai döntéshozatalban.

Az alkotmány szerint az alkotmányozó gyűlésnek ötszáz tagja van, akiket közvetlenül a venezuelaiak választanak. Ezenkívül több ilyen posztra ágazati szervezetek, például diákszervezetek, szakszervezetek, parasztszervezetek és a magánszektor állítanak jelölteket.

A venezuelai vezető hangsúlyozta, hogy ez fontos lépés lesz az országban jelenleg dúló politikai konfliktusok legyőzéséhez.

„Nem akarok polgárháborút” – jelentette ki beszéde végén Maduro. „Párbeszédet akartok? Alkotmányozó hatalom! Békét akartok? Alkotmányozó hatalom!”

Mindazonáltal Henrique Capriles egyet nem értését fejezte ki a lépéssel kapcsolatban, és „puccsnak” nevezte azt.

„Riasztjuk a világ demokratikus kormányait, a nemzetközi közvéleményt, hogy Maduro egy államcsínyt konszolidál és mélyíti a súlyos válságot!” – írta a Twitteren Capriles Maduro elnök bejelentése után.

Hernán Escarra alkotmányjogi szakértő szerint az alkotmányozási folyamat közben az ország jelenlegi politikai intézményei továbbra is működnének.

Április 27-én Venezuela bejelentette, hogy megkezdi a kilépési folyamatot az OAS-ból, miután Almagro többször is megkísérelte szankciókkal sújtani a dél-amerikai országot a szervezet úgynevezett „demokratikus chartája” alapján.

Almagrót venezuelai tisztviselők és más latin-amerikai és karibi országok diplomatái is korholták a venezuelai ellenzéki csoportok és vezetők iránt tanúsított nyílt támogatásáért, beleértve azért a példa nélküli lépéséért, hogy általános választásokat követelt Venezuelában még 2018 előtt.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság