A paraguayi kongresszus alsóháza szerdán elutasította azt az alkotmánymódosítási javaslatot, ami lehetővé tette volna az elnök újraválasztását. Ezzel véget ért az egy hónapja tartó politikai válság, ami erőszakos tüntetéseket eredményezett.

A szavazás előtt Horacio Cartes neoliberális elnök már eldöntötte, hogy nem kíván újra indulni az elnöki posztért 2018-ban. A népszerűtlen egykori üdítő- és dohányipari mogulra a tömegtüntetések és az üzleti szektor is nyomást gyakorolt, és arra biztatták, hogy ne akarjon indulni az újraválasztásért, hogy némelyest megnyugodjanak a kedélyek.

Horacio Cartes (középen) már biztosan nem lesz másodszorra is elnök - Fotó: Colorado Párt

A tüntetők március 31-én felgyújtották a kongresszus épületét, miután a szenátus egy titkokban megtartott szavazáson megszavazta az alkotmánymódosítási tervezetet. A rendőrség később megrohamozta az egyik ellenzéki párt székházát, és egy tüntetőt megöltek.

„Jelöltünk döntése után nincs már értelme továbbra is támogatnunk ezt a tervezetet” – mondta Hugo Velázquez, Cartes Colorado Pártjának egyik képviselője.

Ugyanakkor az alsóház döntése kedvezőtlenül érinti a korábbi elnököt, Fernando Lugót, akit egy parlamenti puccsal mozdítottak el az államfői posztról 2012-ben. Lugo több kongresszusi szövetségese támogatta a javaslatot, abban a reményben, hogy újra indulhat 2018-ban, pláne úgy, hogy a legutóbbi felmérések szerint ő lenne a választások esélyese.

Az ország 1992-ben elfogadott alkotmánya tiltja, hogy valaki kétszer töltse be az elnöki posztot.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság