Az argentin katonai diktatúra idején elrabolt gyermekek felkutatásán dolgozó Plaza de Mayo Nagymamái szombaton bejelentette, hogy megtalálták a 122. eltűnt gyereket.

A még meg nem nevezett férfi Enrique Bustamante és Iris Nelida García gyermeke. Mindketten az annak idején piszkos háborút folytató kormány bírálói voltak.

A szervezet a hetvenes évek óta keresi az elrabolt gyerekeket - Fotó: EFE

Az 1970-es és az 1980-as években folytatott piszkos háború során több tízezer aktivistát öltek meg együttes erővel az Egyesült Államok által támogatott katonai diktatúrák, amelyek célja a baloldali mozgalmak megsemmisítése volt.

„Szeretném ezt az óriási örömöt megosztani mindenkivel, akit csak ismerek” – írta García húga egy közleményben, amelyből az is kiderült, hogy egy 42 éves családapáról van szó, aki az ország középső részén él. Hétfőn várhatóak további részletek a személyéről.

A hónap elején az argentin nagymamák több tucat tagja tüntetett Mauricio Macri argentin elnök ellen a rendőrség fokozódó militarizálásáért, ami szerintük egyre jobban emlékeztet a rendőrség elharapódzásához a katonai diktatúra alatt.

A szervezet azért is bírálta Macrit, mert az szerintük elpazarolja a pénzeket a rendőrség militarizálására, ahelyett, hogy az ország szegényeit segítő szociális programokat favorizálná.

A szervezet vezetője, Hebe de Bonafini felszólította a nagymamákat szerte azt országban, hogy merítsenek erőt Cristina Fernández korábbi elnökből, aki erősen ellenezte a rendőrség militarizációját.

„Semmi nem tudja elnyomni a szenvedély lángját, azt a tüzet, amit Cristina adott nekünk” – mondta Bonafini.

„A dolgok annyira rosszra fordultak, hogy Macrit mesterlövészek kísérik, amerre csak megy.”

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság