Közel 1,3 millió szavazat újraszámolása után a Választási Tanács megerősítette, hogy a baloldali jelölt, Lenín Moreno nyerte az elnökválasztások április 2-i második fordulóját. Az újraszámlálás kevéssel növelte is Moreno győzelmének arányát a konzervatív riválisával, Guillermo Lassóval szemben.

Lasso korábban csalásra hivatkozva az összes szavazat újraszámolását követelte, de az Országos Választási Tanács csak a szavazatok tíz százalékának újraszámolásába egyezett bele. Morenót május 24-én iktatják be.

Az újraszámlálás még növelte is Moreno előnyét Lassóval szemben - Fotó: AFP

Megnövekedett előny

Az Országos Választási Tanács bejelentette, hogy az újraszámlálás után Lenín Moreno 0,01 százalékkal növelte az előnyét Lassóval szemben. Moreno a szavazatok 51,16 százalékával győzött, míg Lasso 48,84 százalékot szerzett, tájékoztatott az Országos Választási Tanács elnöke, Juan Pablo Pozo.

Lasso elutasította a részleges újraszámlálást, és Moreno kormányzó pártja „show”-jának illetve „manőverének” nevezte azt, hogy „legitimáljanak egy folyamatot, ami minden volt, csak nem átlátható”. Az Amerikai Államok Szervezetének megfigyelői azonban azt mondták, hogy „egy ilyen mértékű és ilyen normák szerint végzett újraszámlálást átláthatónak” tekintenek.

Lasso azt mondta, hogy szerdán sajtótájékoztatót tart, és bejelenti, hogy hogyan tovább.

Moreno a 2007 óta hatalmon lévő Rafael Correa elnököt fogja váltani az államfői poszton. Várhatóan folytatni fogja elődje számos politikáját, például továbbra is engedélyezi majd, hogy a Wikileaks alapítója, Julian Assange Ecuador londoni nagykövetségén maradjon.

Lasso korábban kijelentette, hogy megválasztása esetén ki fogja rúgni Assange-ot , aki 2012 óta tartózkodik az ecuadori nagykövetségen, hogy elkerülje a Svédországnak való kiadatását.

Ki Lenín Moreno?

  • 63 éves, baloldali, egykori alelnök
  • A leköszönő Rafael Correa szoros szövetségese
  • Kerekesszékben él, amióta 1998-ban egy rablás során hátba lőtték
  • Növelni akarja a munkahelyek számát, és minden ecuadorinak esélyt adna, hogy a felsőoktatásban tanulhassanak
  • Több könyvet is írt, például „Könnyű és vicces boldognak lenni” címmel

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság