Horacio Cartes paraguayi elnök hétfőn bejelentette, hogy nem indul az újraválasztásért 2018-ban, miután erőszakos tüntetések törtek ki a dél-amerikai országban, amikor kongresszusbeli szövetségesei egy olyan alkotmánymódosítást akartak elfogadni, ami lehetővé tette volna egy második elnöki ciklus megpályázását.

Egy Asunción érsekének címzett Twitter-üzenetben Cartes, aki korábban üdítőital- illetve dohányipari cégek igazgatója volt, a döntését Ferenc pápa békére és párbeszédre való felszólítására adott válaszaként indokolta.

Cartes a tüntetések hatására meghátrált - Fotó: Reuters

Tüntetők március 31-én felgyújtották a kongresszus épületét, miután a szenátus titkokban megtartott szavazással jóváhagyta az alkotmánymódosítást. A tiltakozók a rendőrséggel is összecsaptak, és az incidensben többen megsérültek, és egy tüntető meghalt. Az alsóház még nem szavazott a módosításról.

Bár a gazdasági elitek többnyire támogatják Cartes neoliberális politikáját, üzleti körök arra kérték, hogy ne akarjon egy második ciklusért indulni, hogy elkerüljék a további zavargásokat a világ negyedik legnagyobb szójaexportőrének számító országban.

A kegyetlen diktatúra 1989-es bukása után 1992-ben elfogadott paraguayi alkotmány tiltja, hogy egy államfő egy második elnöki ciklust is betöltsön. A Dél-Amerika egyik legszegényebb államának számító, 6,8 millió lakosú tengerpart nélküli ország számos állampolgára hevesen ellenez minden olyan lépést, ami lehetővé tenné, hogy egy elnök hatalmon maradhasson.

A Cartes Colorado Pártjához tartozó Lilian Samaniego szenátor azt mondta, hogy az elnök szövetségesei nem tettek le arról, hogy megpróbálják elfogadtatni az alkotmánymódosítást az alsóházzal, de az újraválasztás végső engedélyezéséhez népszavazásra lesz szükség. A Colorado Párt vezetője, Pedro Alliana szerint azonban az alsóház így már valószínűleg nem fogja elfogadni a változtatást.

„Ha [Cartes] nem indul, akkor biztos vagyok benne, hogy minimális annak az esélye, hogy az alsóház elfogadja a módosítást, gyakorlatilag semmi” – mondta Alliana.

Az alkotmány megváltoztatása Cartes indulása nélkül a korábbi baloldali elnöknek, Fernando Lugónak kedvezne, akit 2012-ben mozdítottak el az államfői posztról egy sokak által parlamenti puccsnak tartott eljárással.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság