Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön egyhangúlag megszavazta a tizenhárom éve Haitin állomásozó missziójának visszavonását, és egy kisebb rendőrségi alakulattal való felváltását, ami két évig marad a szigetországban, amíg az felállítja saját rendfenntartó erőit.

A világ egyik leghosszabb ideje működő békefenntartó misszióját, a MINUSTAH-t nagy port kavart ügyek kísérték, például kolerajárvány okozása és szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak.

A MINUSTAH tizenhárom év után befejezi a működését Haitin - Fotó: Reuters

A Biztonsági Tanács tizenöt tagja elismerte a haiti elnökválasztások lezárultát és az új elnök beiktatását, és „mérföldkőnek” nevezték azt „a karibi ország stabilizálása irányában”.

„Most egy újfajta misszióra van szükség, amely a törvények és az emberi jogok érvényesítésére koncentrál Haitin” – mondta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet a találkozóra menet.

„A békefenntartók fantasztikus munkát végeztek, de nagyon sokba kerülnek, és csak akkor szabad őket bevetni, ha szükséges” – fogalmazott Rycroft. „Erőteljesen támogatjuk ennek a missziónak a befejezését, és átalakítását valami mássá. És azt hiszem máshol is ez a helyzet.”

A 346 millió dollárba kerülő misszió befejezésére, amit Antonio Guterres ENSZ-főtitkár javasolt, azután kerül sor, hogy az Egyesült Államok kilátásba helyezte, hogy nem ad több pénzt az ENSZ-békefenntartóknak. Washington a legnagyobb a legnagyobb befizető, ő adja a teljes költségvetés 28,5 százalékát.

2.342 ENSZ-katona állomásozik Haitin, akik a következő hat hónapban hagyják el az országot. Az új missziót egy kezdeti hat hónapos időszakra, 2017. október 16-a és 2018. április 15-e között állítják fel, és várhatóan a felállítása után két évvel távozik majd véglegesen.

Az ENSZ-békefenntartókat korábban szexuális visszaélésekkel és kolerajárvány okozásával vádolták meg. Haitin 2010-ig nem volt kolerás megbetegedés, de akkor a békefenntartók fertőzött szennyvizet engedtek egy folyóba.

Az ENSZ nem ismerte el jogi felelősségét a járvány kitörésében, ami a betegeknél fékezhetetlen hasmenést okozott. A járvány során több mint 800 ezren betegedtek meg, és 9.300-an életüket is vesztették.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság