Uruguayban júliustól a gyógyszertárakban lehet majd a marihuánát venni. Ez lesz az ország a kábítószerre vonatkozó úttörő szabályozásának utolsó szakasza.

A dél-amerikai ország lesz az első állam a világon, ahol az állam legálisan árusítja a kábítószert rekreációs célokra. Az intézkedés 2013-ban indult a marihuánakereskedelmet teljesen legalizáló törvénnyel, ám a törvény életbe lépése lassú folyamat volt.

Uruguay a világ első olyan országa, ahol az állam legalizálta és átvette a marihuánakereskedelmet - Fotó: Reuters

„Július hónaptól kezdve lehet venni kannabiszt a gyógyszertárakban” – jelentette be egy sajtótájékoztatón Juan Andrés Roballo elnökségi munkatárs.

A törvény szerint a vásárlóknak jelentkezniük kell egy országos nyilvántartásba, ami Robello elmondása szerint május másodikára készül el és onnantól kezdve működik majd. A marihuána grammja másfél dollár lesz.

A regisztrálók – akiknek uruguayi állampolgároknak vagy állandó lakosoknak kell lenniük – legfeljebb negyven grammot vásárolhatnak havonta. Az eladásra kerülő marihuána az állam által ellenőrzött földekről ültetvényekről származik majd.

A törvény azt is engedélyezi, hogy a fogyasztók otthon termesszék a növényt vagy szövetkezeti klubokban az állítsák azt elő.

Sok gyógyszerésznek kétségei vannak az árszabályozott termék árusításából befolyó anyagi hasznot illetően. Egyes uruguayiak szintén vonakodnak országos nyilvántartásba vetetniük magukat, mert azt a magánszférájuk megsértésének tartják, és mert emiatt be kell tartaniuk a havi mennyiségkorlátozást.

A kormány eddig tizenhat gyógyszertárral egyezett meg, de reményei szerint többen is fognak csatlakozni.

Roballo elmondta, hogy a nyilvántartás megnyitása előtt egy közegészségügyi kampányt indítanak, és arról is beszélt, hogy a kormány egyelőre távol áll attól, hogy lefedje a korábban becsült keresletet, de nem számít arra, hogy „a fogyasztók lavinaszerűen” regisztráltatnák magukat.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság