Az Alianza PAIS koalícióhoz tartozó megválasztott ecuadori elnök, Lenin Moreno szerdán bejelentette, hogy támogatja a szavazatok újraszámlálását, hogy bizonyítsa, hogy az elnökválasztások vasárnapi második fordulója törvényes és átlátható volt.

A jobboldali elnökjelölt, Guillermo Lasso és CREAO-SUMA pártszövetsége napok óta azt hangoztatja, hogy a választásokon „csalás” történt, és azt Moreno javára befolyásolták, noha az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) választási megfigyelői „nem találtak szabálytalanságot a megvizsgált eredményekben és a CNE által kiadott hivatalos adatokban”. A választások óta Argentína, Paraguay, Panama, Mexikó, Bolívia, Peru, Chile, El Salvador, Kolumbia és Venezuela is gratulált Morenónak a választási győzelméhez.

Moreno áll az újraszámlálás elébe - Fotó: EFE

Lasso azonban nem hajlandó elfogadni az eredményeket, sőt erőszakos tüntetésekre buzdította az embereket Ecuador több városában, hogy újraszámlálást követeljenek, bár a térség országai ezt nem tartják szükségesnek.

A tíz offshore cég alapítása és vezetése miatt a Panama Iratok botrányban is érintett jobboldali egykori bankár egy szerdai sajtótájékoztatón már azt állította, hogy „egy hegynyi olyan dokumentum” van a birtokában, amelyek bizonyítják, hogy választási csalás történt. Ezek a dokumentumok azonban csak a neki kedvező exit poll felmérések ellenzéki sajtóból kinyomtatott példányai.

Most az Alianza PAIS beleállt a jobboldali bankár blöffjébe, és támogatja a szavazatok újraszámlálását, hogy bizonyítsa, hogy a vasárnapi választások törvényesek voltak.

„Azt kérjük, hogy erre a felülvizsgálatra haladéktalanul kerüljön sor – egy nyilvános helyen, a hazai és a nemzetközi sajtó valamint mindkét fél képviselőinek jelenlétében –, hogy nyilvánvaló legyen, hogy hazudtak az országunknak, becsapták a nyilvánosságot, erőszakot szítottak és megpróbálták káoszba taszítani szeretett Ecuadorunkat” – fogalmazott az Alianza PAIS egy nyilatkozatban. „Talán ez a lépés megerősíti az ecuadori demokráciát, és mindörökre elszigeteli a becsteleneket és a hazugokat”

Az Alianza PAIS azt is bejelentette, hogy jogi lépéseket tervez az olyan ellenzéki sajtóorgánumok ellen, mint a Cedatos, Ecuavisa és a Canal Uno, amelyek Lasso győzelmét mutató hamisított exit pollokat közöltek. A Cedatos például több mint hat százalékos győzelmet jelzett előre az ellenzéki jelöltnek – ami jelentősen pontatlan volt, mivel Moreno végül a szavazatok két százalékával nyert.

A Cedatos exit pollját az választási kampány utolsó heteiben a közvélemény-kutató céggel kapcsolatos viták előzték meg. A cég többször is olyan megtévesztő adatokat közölt, amelyek ellentmondtak a többi felmérésnek, majd ezután támadások is érték a Lassóhoz fűződő kapcsolatai miatt.

A hivatalban lévő Rafael Correa elnök a Cedatos felmérés-manipulációit „elítélendőnek”, és azt mondta, hogy a cégnek „felelnie kell és felelősséget kell vállalnia azért, amit tesz”. Correa elítélte a Lasso támogatói által Quitóban és Guayaquilben kirobbantott erőszakot is. „Arroganciával és erővel akarják elérni azt, amit a szavazóhelyiségekben nem” – mondta az újságíróknak hétfőn a Hotel Quitónál.

Moreno és az Alianza PAIS nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Lassót és az ellenzéki sajtót a szavazat-újraszámlálás előtt. Az ecuadori Országos Választási Tanács (CNE) még nem jelölte ki az esemény időpontját.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság