Az előzetes eredmények szerint a kormányzó Alianza PAIS koalíció jelöltje, Lenin Moreno nyerte meg az ecuadori elnökválasztások második fordulóját.

A szavazatok 94,18 százalékának összeszámlálásakor Moreno 51,07 százalékon áll a jobboldali CREO-SUMO szövetség jelöltjével, a bankár Guillermo Lassóval szemben, aki 48,93 százalékot szerzett, derült ki az Országos Választási Tanács által vasárnap éjjel közzétett eredményekből.

Lenin Moreno lehet Ecuador következő elnöke - Fotó: Reuters

Ahogyan várható volt a jobboldali alelnökjelölt, Andrés Paez újraszámlálást követel, noha a CNE szerint a választás átlátható és sikeres volt, és mindenkit az eredmények tiszteletben tartására szólított fel.

Moreno várhatóan folytatni fogja és kiterjeszti a leköszönő Rafael Correa elnök idején bevezetett szociális programokat. Moreno 2007 és 2013 között Correa alelnöke volt, majd az ENSZ fogyatékosságügyi különmegbízottjaként dolgozott.

Az elnökjelölt azóta kerekesszékben él, mióta 1998-ban rálőttek és ennek következtében lebénult. Onnantól kezdve kiemelt ügyként kezeli a fogyatékkal élők segítését, és a közoktatás fejlesztését. Jorge Glass, aki szintén tisztséget töltött be a Correa-adminisztrációban, lesz az alelnöke. Az új kormányt hivatalos beiktatására május 24-én kerül sor.

Mivel Rafael Correa tíz évig volt hatalmon és állampolgári forradalma számos szociális eredményt ért el, Moreno győzelme nemcsak Ecuador, de az egész latin-amerikai térség szempontjából jelentőséggel bír. Ecuador a régión az elmúlt két évtizedben végigsöprő rózsaszín dagály része marad, és nem követi azt a jobboldali fordulatot, ami 2016-ban Argentínában és Brazíliában bekövetkezett.

Több évtizednyi társadalmi és gazdasági instabilitás és gyakori kormányváltások után az Alianza PAIS Correa alatt több mint egymillió embert emelt ki a szegénységből, megháromszorozta az adóbevételeket és kiterjesztette az ország általános egészségügyi ellátását és oktatását.

A vasárnapi választás már a második forduló volt, mivel Moreno a február 19-i első fordulóban aratott győzelme 0,7 százalékkal elmaradt attól a szavazataránytól, amellyel már nem lett volna szükség második fordulóra.

Vasárnap az országon belül közel 12,5 millió ecuadori, valamint csaknem 400 ezer a világ különböző pontjain élő elvándorolt volt jogosult leadni a szavazatát. Miamiban, New Yorkban, Londonban és Madridban is állítottak fel szavazóhelyiségeket.

Moreno több száz támogatója kíséretében Észak-Quitóban szavazott. Lasso a családja körében adta le szavazatát szülővárosában, a tengerparti Guayaquilben. Correa, kormányának miniszterei társaságában szintén a fővárosban szavazott.

„Ez egy döntő pillanat a térség számára a szélsőjobboldali reakció az elmúlt évekbeli térnyerése miatt. Az ecuadori választások nagyon fontosak” – mondta Correa szavazás közben.

Moreno támogatói, akik már kora délutántól kezdve gyülekeztek, az Alianza PAIS Quito északi részén lévő székházánál ünnepeltek.

A szavazást külföldi megfigyelők is ellenőrizték, köztük José „Pepe” Mujica korábbi uruguayi elnök, aki az UNASUR választási missziójának tagjaként volt jelen. Mujica megerősítette, hogy a szavazás átlátható volt.

Annak ellenére, hogy mind a CNE, mind pedig a külföldi megfigyelők azt jelentették, hogy nem volt probléma a szavazással, a februári első fordulóhoz hasonlóan az ellenzék választási csalásról beszélt a közösségi médiában.

A CREO legyőzött alelnökjelöltje, Andrés Páez korábban azzal fenyegetőzött, hogy a csalással kapcsolatos vádak miatt tüntetést fog szervezni a CNE épületéhez, és arra szólította fel támogatóit, hogy vonuljanak az utcákra.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság