Több mint egy évvel az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság (IACHR) kötelező érvényű kérése után Paraguay végre leült tárgyalni az ayoreo törzs képviselőivel és egy ENSZ felügyelővel, hogy megoldást keressenek a törzs ősi földjeire vonatkozó követeléseire és a szarvasmarha-tenyésztők által folytatott nagyarányú erdőirtásokra.

Minderre 24 évvel azután került sor, hogy a törzs a külvilággal kapcsolatba lépő egyes tagjai egy helyi szervezet segítségével hivatalos igényt nyújtottak be a földjeikre vonatkozóan, amit nemrégiben megerősítettek egy az IACHR-hez benyújtott keresettel.

Az ayoreók nem mindegyike lépett még kapcsolatba a külvilággal - Fotó: Ruedi Suter/Survival International

A helyi jogvédő szervezet ayoreók egy olyan csoportjával működött együtt, akik úgy döntöttek, hogy visszatérnek az erdőbe, miután elutasították az amerikai misszionáriusok hittérítését. A mintegy harminc családból álló csoport jelenleg két telepen él az erdő szélén.

Ugyanakkor a szarvasmarha-tenyésztők tüzek gyújtásával a földjei elhagyására kényszerítik a törzset, amelynek még mindig vannak olyan tagjai, akik nem léptek kapcsolatba a külvilággal. Ők az egyetlen ilyen törzs Amazónián kívül.

A Survival International szerint az ayoreók területeit a Yaguarete Pora és a Carlos Casado brazil szarvasmarha-tenyésztő cégek, a Grupo San José spanyol építőipari vállalat egyik leányvállalata és mások szállták meg.

Az erdő döntő fontosságú az ayoreók túlélésének szempontjából, mivel hagyományosan vaddisznó- és teknősbéka-vadászatból, illetve néhány növény, például bab és tök termesztéséből élnek Chaco távoli, bozótos erdőiben, amelyek 470 kilométerre északra találhatók a fővárostól, Asuncióntól.

Egy halálos járvány kihalással fenyegeti őket, mivel tagjaik gyorsan belehalnak egy olyan TBC-szerű betegségbe, amelyet orvosi vizsgálatok nem tudnak kimutatni, figyelmeztetett a Survival International, és emlékeztetett arra, hogy az ayoreókhoz hasonló érintetlen törzseknek nincsen immunitásuk a kívülről érkező betegségekkel szemben.

A totobiegosodék a nagyobb ayoreo törzs egyik néhány ezer fős alcsoportja. Ők voltak a legutóbbi ayoreók, akikkel 1979-ben kapcsolatba léptek a külvilággal, és nem sokkal később keresztény amerikai hittérítők erőszakkal kényszerítették őket az erdők elhagyására, mondják antropológusok és jogvédő csoportok.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság