Válságba jutott a jobboldali ecuadori elnökjelölt, a bankár Guillermo Lasso kampánya, miután egy argentin oknyomozó újság kiderítette, hogy offshore vagyona van.

A Página 12 szerdán írta meg, hogy Lasso kapcsolatban áll negyvenkilenc tengerentúli adóparadicsomban lévő székhelyen bejegyzett vállalattal, ami komoly gondot okoz számára az elnökválasztás április 2-ai második fordulója előtt.

Lasso nehéz helyzetbe kerülhet a második forduló előtt - Fotó: API

Az február 19-ei első fordulóban a baloldali Alianza País jelöltje, Lenin Moreno végzett az első helyen 39 százalékkal, de a 29 százalékkal a második helyen befutó ellenfele győzelmi reményeit táplálja, hogy a másodlagos preferenciák alapján az első kör után kiesett jelöltek szavazóit begyűjtheti.

A Panamában, a Kajmán-szigeteken és az Egyesült Államokban bejegyzett vállalatok különböző álnevek alatt próbálták elrejteni Lasso szerepét.

A Página 12 riportja szerint 1999 és 2000 között, nagyjából amikor Jamil Mahuad elnök dollárizálta az ország gazdaságát és Lasso pénzügyminiszterként tevékenykedett, a bankárnak sikerült egymillió dollárról 31 millióra növelnie a vagyonát.

A vélekedések szerint államkötvényekkel való spekulációval sikerült tovább gazdagodnia, ami miatt ecuadoriak milliói süllyedtek szegénységbe.

A riport állítása szerint „a bankár az elmúlt években megpróbálta tisztára mosni üzleteit, hogy a politika színpadára léphessen”. „Azonban az offshore cégek és profitjuk adóelkerülési ügybe keverhetik.”

A múlt hónapban egy népszavazás nyomán Ecuador lett az első ország a világon, amely eltiltotta a köztisztviselőit attól, hogy adóparadicsomokban tartsák vagyonukat.

Minden köztisztviselő és választott tisztségviselő rendelkezésére egy év áll, hogy hazahozzák a vagyonukat, ellenkező esetben eltávolítják őket a tisztségükből.

Forrás: Morning Star

Fordította: Latin-Amerika Társaság