Noha Fidel Castro közismerten elkötelezett internacionalista volt, aki támogatta a függetlenségi mozgalmakat Angolától kezdve Dél-Afrikán át Nicaraguáig, sőt Francia-Polinéziáig, kevésbé ismert tény az írek harca mellett való kiállása.

Amikor azonban 1981-ben az ír köztársasági foglyok történelmi jelentőségű éhségsztrájkjukat folytatták a brit állam ellen, Fidel Castro újfent az elnyomottak oldalára állt.

Gerry Adams, a Sinn Féin vezetője és Fidel Castro személyesen is találkoztak Havannában - Fotó: Belfast Telegraph

Az éhségsztrájk egy ötéves harc csúcspontja volt az ír nacionalisták és a brit önkényuralom között, amihez akkor folyamodtak, amikor Margaret Thatcher, az Egyesült Királyság akkori miniszterelnöke megfosztotta a köztársaságiakat politikai fogoly státuszuktól.

Ezt a brit történelem egyik legelszántabb és legvégzetesebb politikai patthelyzete követte.

Bobby Sands az Ideiglenes Ír Köztársasági Hadsereg egyik helyi parancsnoka vezetésével a foglyok egymás után utasították el az ételt.

Tíz éhségsztrájkoló, köztük Sands, halt éhen, aminek hatására Észak-Írország szerte zavargások törtek ki, és tízezrek tüntettek dühödten. Thatcher miniszterelnök azonban nem mondott le.

„Nem készülünk különleges kategóriába sorolni bűncselekmények miatt börtönbüntetésüket töltő emberek bizonyos csoportjait. A bűncselekmény az bűncselekmény, nem pedig politika” – jelentette ki Thatcher.

Nézeteit a legtöbb nyugati vezető osztotta – nem úgy Fidel Castro.

A kubai forradalmár 1981-ben találkozott a Sinn Féin vezetőjével, Gerry Adamsszal, és szenvedélyesen beszélt a köztársasági ügyről.

„Ha a nemzetközi politikáról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, ami Észak-Írországban történik. Kötelességemnek érzem, hogy beszéljek erről a problémáról. Véleményem szerint az ír hazafiak írják az emberiség történetének egyik leghősiesebb fejezetét” – mondta a hallgatóságnak.

„Egy olyasfajta egyszerű dolognak az elismerését kérik, ami valóban megilleti őket: a politikai fogoly mivoltukét. (…) Reszkessenek csak a zsarnokok az olyan férfiaktól, akik képesek meghalni az eszméikért.”

Szolidaritása jeléül a Sinn Féin vezetője, Gerry Adams még abban az évben Kubába utazott, és ott leleplezte a tíz elhunyt éhségsztrájkoló emlékművét.

Tavaly Adams megint Kubába látogatott, hogy ezúttal egy másik elhunyt hős előtt tisztelegjen.

Forrás: teleSUR

Fordította: Latin-Amerika Társaság