Háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Guatemalában, miután huszonegy lány halt meg egy tűzben, amit egy zsúfolt gyerekotthonban elkövetett visszaélések elleni tiltakozásul gyújthattak.

Számos gyászoló hozzátartozó gyűlt össze szerdán a Guatemalavárostól huszonöt kilométerre lévő San José Pinula-i Virgen de Asunción otthonnál. Az al-Dzsazíra San José Pinulában tartózkodó tudósítója, David Mercer elmondta, hogy vizsgálják a tűz okát, a túlélő gyerekeket pedig más otthonokba és árvaházakba szállították át.

Az intézményt már régen be kellett volna zárni - Fotó: Reuters

A guatemalai népjóléti hivatal vezetője, Carlos Rodas elmondta, hogy a fiatalok kezdtek zavargásokba, mert el akartak szökni. A túlzsúfolt otthonban gyakoriak voltak a visszaélésekről és rossz körülményekről szóló panaszok.

Szerdán reggel kilenc óra körül „néhány tinédzser felgyújtotta a matracát”, mondta Rodas. „Nem akarjuk áttolni a felelősséget, vállaljuk azt, de ezeket az életeket semmi sem hozhatja vissza.”

Az ügyészi hivatal szóvivője elmondta, hogy legkevesebb huszonegy gyermek és tinédzser halt meg a tűzben. Két kórházba negyvenegy, 13 és 17 év közötti sérült lányt szállítottak, többük másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek. Többen életveszélyes állapotban vannak.

„Ez egy fájdalmas helyzet” – nyilatkozta a guatamalai rendőrség vezetője, Nery Ramos a szerencsétlenség helyszínén. A rohamrendőrséget küldték ki, hogy felszámolják a zavargásokat a zsúfolt otthonban, amit olyan gyermekeknek hoztak létre, akik bántalmazás vagy hajléktalanság áldozataivá váltak, vagy letöltötték a büntetésüket a fiatalkorúak börtönében és nincs hova menniük. Az otthon mintegy negyven lakója megszökött, de őket elfogták és elkülönítették, mondta Ramos.

Az UNICEF és az emberi jogokért felelős ügyész tavaly az otthon bezárását indítványozta, miután panaszok érkeztek a zsúfoltságról, illetve fizikai és szexuális bántalmazásokról. Szerdán az UNICEF képviselői a helyszínen voltak, amikor a rendőrség elkezdte a vizsgálatot, számolt be róla az al-Dzsazíra tudósítója.

A guatemalai sajtó szerint az otthonba több mint ötszáz lakót zsúfoltak be, noha azt négyszáz fő befogadására tervezték.

„Azonnali bezárás”

Bántalmazások és a sok szökés miatt a létesítményre korábban is sok panasz érkezett. Guatemala emberi jogokért felelős ügyésze, Hilda Morales újságíróknak elmondta, hogy ő fogja kérvényezni az otthon bezárását, mivel a népjóléti hatóságok ezt képtelenek voltak megtenni.

„Kérvényezni fogjuk az otthon azonnali bezárását, és meg fogjuk vizsgálni az otthon vezetéséért felelő személyek közigazgatási és büntetőjogi felelősségét, amiért az intézmény nem töltötte be azt a szerepet, amiért létrehozták” – mondta.

Megjegyezte, hogy tavaly az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság több tinédzser javára hozott döntést, akik azt állították, hogy rossz bánásmódban és szexuális bántalmazásban volt részük az otthonban. Hangsúlyozta, hogy az otthonban élőknek „nagyobb védelemre” lenne szükségük, mint amit a családjukban kaptak, ahol bántalmazták őket.

Az ország egy másik, gyermekvédelemmel foglalkozó ügyésze, Harold Flores az Emisoras Unidasnak elmondta, hogy a tavalyi panaszok után megnőtt azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a feltételezett szexuális visszaélések elől menekülve megszöktek az intézményből. Elmondta, hogy vizsgálat indult a szerdai tragédia okainak feltárására és a felelősök megtalálására. Közben az al-Dzsazíra tudósítója arról számolt be, hogy sokan a kormányt hibáztatják, amiért nem vizsgálta ki eléggé az otthon lakóinak panaszait.

Forrás: al-Dzsazíra

Fordította: Latin-Amerika Társaság