A mexikói Excélsior napilap egy február 28-i cikke szerint a Mexikóban élő amerikaiak 91,2 százaléka illegálisan tartózkodik az országban, amit a mexikói Geográfiai és Statisztikai Intézet 2015-ös népszámlálásának adataira hivatkozva állít.

Az Excélsior cikke szerint 2015-ben 730.168 amerikai állampolgár élt az országban, akik közül csak 65.302 főnek volt tartózkodási engedélye. Cikk azt is írja, hogy ez az adat a Mexikóban iratok nélkül élő amerikaiak számának 37,8 százalékos növekedését jelenti. Ezeket az amerikaiakat, jegyzi meg a lap, nem toloncolják ki.

Kevés Mexikóban élő amerikai állampolgár rendelkezik tartózkodási engedéllyel - Fotó: Reuters

A mexikói újság arról is ír, hogy Donald Trump kormányzata hivatalba lépése óta 11.328 mexikóit toloncolt haza, akik közül 723-at ítéltek el korábban kábítószer-csempészésért, emberrablásért, fegyverszállításért és más súlyos bűncselekményekért. Ezenkívül az Excélsior azt is írta, hogy a mexikói bevándorlási hatóságok szerint a többi hazatoloncoltat sokkal kisebb súlyú bűncselekményekért vagy szabálysértésekért ítélték el.

Az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatala (ICE) még nem közölt semmilyen átfogó 2017-es kitoloncolási statisztikát, de az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala már kiadta a legfrissebb adatokat a határon történt őrizetbe vételekről (amelyek nem az ICE által végrehajtott kitoloncolások). A határőrség ezt írta: „Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala csökkenő tendenciát tapasztalt a határátkelőkön történő őrizetbe vételek terén, és csökkent a nem befogadhatónak ítélt személyek az Egyesült Államokba való belépési kísérleteinek száma is a délnyugati határátkelőinknél 2017 januárjában. A teljes bevándorlás még mindig magas szinten van, elsősorban a családegyesítések, a Közép-Amerikából érkező kísérő nélküli gyerekek, a Brazíliából érkező haiti állampolgárok és a kubai nemzetiségűek miatt.”

És ha esetleg valaki arra kíváncsi, hogy a Mexikóban iratok nélkül élő amerikai személyek száma hogyan viszonyul az Egyesült Államokban élő papírok nélküli mexikói népesség számához, itt van a Pew tavalyi jelentése:

2014-ben a tartózkodási engedély nélküli bevándorlók 52 százalékát tették ki mexikóiak, bár a számuk az elmúlt években csökkent. A Pew Kutatóközpont legfrissebb becslései szerint abban az évben 5,8 millió engedély nélküli mexikói bevándorló élt az Egyesült Államokban, szemben a 2009-es 6,4 millióval. Közben a Mexikón kívüli más államokból származó engedély nélküli bevándorlók száma a 2009-es 325 ezerről 2014-re a becslések szerint 5,3 millióra nőtt. A legtöbben Ázsiából és Közép-Amerikából érkeznek, de a fekete-afrikaiak száma is megugrott. A más országokból származó iratok nélküli bevándorlók körülbelül kiegyenlítik a Mexikóból származóak számának csökkenését.

Forrás: Latino Rebels

Fordította: Latin-Amerika Társaság