Tegnap 74 éves korában elhunyt Haiti korábbi elnöke, René Préval. Halálának okáról nincsenek információk. Préval volt a szegénységtől és a politikai instabilitástól sújtott országban az egyetlen elnök, aki demokratikus úton két teljes nem egymást követő elnöki ciklust is betöltött.

Prévalt először 1995-ben választották elnökké, de a legnagyobb nehézségekkel a második ciklusa során kellett megküzdenie. Haitit 2010 januárjában pusztító földrengés rázta meg, ami 300 ezer ember életét követelte.

Préval kétszer is volt Haiti elnöke - Fotó: Reuters

A természeti katasztrófa elpusztította a főváros, Port-au-Prince nagy részét, és földönfutóvá tett legkevesebb egymillió embert. Az amerikai kontinens legszegényebb országának számító Haiti nehezen áll talpra a tragédiából.

Préval kormányát akkoriban számos kritika érte amiatt, ahogyan a humanitárius válságot kezelte. Ugyanakkor sok haiti tisztelettel beszél a politikusról, aki hivatali ideje alatt javította az ország infrastruktúráját, földreformot dolgozott ki, és nem merültek fel vele szemben emberijog-sértésekkel kapcsolatos vádak.

„Fejet hajtok Haiti eme értékes fia előtt” – írta a Twitteren Jovenel Moïse elnök. A 2011-ben Prévalt követő egykori elnök, Michel Martelly azt mondta, hogy lesújtotta Préval halálhíre. Martelly „Haiti méltóságteljes fiának” nevezte elődjét.

Préval 1943-ban született Haiti északi vidékén. Apja a Papa Doc-ként elhíresült François Duvalier kegyetlen rezsimjének első napjaiban elmenekült az országból.

Préval élt New Yorkban, Olaszországban és Belgiumban is, ahol agronómusnak tanult. Végül az 1970-es évek közepén tért vissza Haitire.

Egy pékséget nyitott, és kenyeret kezdett sütni egy árvaháznak, amelyet a Duvalier fia, Baby Doc elleni felkelés élén álló katolikus pap, Jean-Bertrand Aristide vezetett. Aristide-t 1990-ben választották elnökké, aki kikövezte az utat Préval sikeres politikai karrierje előtt.

Forrás: BBC

Fordította: Latin-Amerika Társaság